De nieuwe bestuursvoorzitter stelt zich voor

08-03-2021

Auteur: Achterhoek Toerisme

Het bestuur van Achterhoek Toerisme ziet erop toe dat de stichting financieel gezond functioneert en de politieke besluiten goed vertaalt naar de praktijk. Sinds kort is Eric-Jan de Haan bestuursvoorzitter. Hij vertelt over zijn ambities en speerpunten. 

U bent de nieuwe bestuursvoorzitter van Achterhoek Toerisme. Waarom wilde u deze rol op u nemen?
“Marijke van Haaren nam afscheid als voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Vrijetijdseconomie, dus er moest een opvolger komen. De functie is op mijn lijf geschreven. Ik ben altijd al meer een doener geweest en pas dan ook niet bij iedereen in het beeld van een echte bestuurder. En waar ik kan, promoot ik de Achterhoek. Ik was dan ook ontzettend blij en vereerd dat ik tot nieuwe voorzitter werd verkozen. Als voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg ben je automatisch bestuursvoorzitter van Achterhoek Toerisme.” 

Wat zijn uw belangrijkste speerpunten voor de komende tijd?
“De Uitvoeringsagenda ligt er natuurlijk, daarmee kunnen we volop aan de slag. Ik hoop dat we veel meer een ‘doeclub’ worden dan alleen maar een ‘praatclub’, ook bestuurlijk gezien. Ook mijn collega bestuurders steken allemaal graag de handen uit de mouwen. Verder wil ik inzetten op verbinding. Ik ben wethouder economische zaken in de gemeente Lochem. Lochem ligt weliswaar in de Achterhoek, maar behoort niet tot de bestuurlijke regio. Zo zijn er meer randgemeenten die soms twijfelen waar ze bij horen. Ik hoop te bereiken dat ze uit volle overtuiging voor de Achterhoek kiezen. Verder wil ik Achterhoek Toerisme en het goede dat ze voor deze regio doen meer tussen de oren van alle bestuurders krijgen.” 

Staat het toerisme in de Achterhoek er goed voor?
“Jazeker, maar dat betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. Mensen die van rust en ruimte houden, weten de Achterhoek wel te vinden. Maar het is belangrijk dat we met ons aanbod ook andere doelgroepen aanspreken. Dat is de komende tijd een belangrijke opgave voor iedereen. Ook is het goed om je af te vragen wat de Achterhoek onderscheidend maakt. Vaak wordt dan het coulisselandschap genoemd. Maar ja, dat heb je in Twente ook.” 

Beantwoord die vraag eens, wat maakt de Achterhoek onderscheidend?
“Ons sterkste punt is ons gastheer- en gastvrouwschap, dat zouden we moeten benadrukken. De Achterhoek presenteert zich steeds meer als een merk, met een eigen vlag en spraakmakende evenementen. Het is goed om zo naar buiten te treden. Mijn droom is dat mensen uit Amsterdam of Amersfoort het niet meer over ‘het oosten’ hebben als ze Twente of de Achterhoek bedoelen, maar die regio’s echt in positief opzicht van elkaar weten te onderscheiden.” 

Is het extra lastig om tijdens de coronapandemie aan te treden als nieuwe voorzitter? 
“De uitdagingen waar ik als bestuurder mee te maken heb, vallen echt in het niet bij de uitdagingen waar ondernemers voor staan. Maar natuurlijk, het liefst zou ik een rondje door de regio maken om persoonlijk kennis te maken. Als de coronamaatregelen het weer toelaten, ga ik heel graag met ondernemers en bestuurders om tafel. Iedereen die iets wil bespreken over toerisme in de Achterhoek, mag me uitnodigen.”  

Bijzondere plek
Het Openluchttheater van Lochem is een bijzondere plek voor Eric-Jan. “Het staat voor mij symbool voor de kwaliteiten van de Achterhoek. Hier werd in de jaren zestig al een popfestival georganiseerd met internationale artiesten. Dat trok bezoekers van heinde en verre. De combinatie van cultuur en natuur zie je ook nu nog bij veel evenementen in de Achterhoek. Het openluchttheater wordt bovendien gedragen door vele vrijwilligers, ook dat is typerend voor onze regio.” 

Over Eric-Jan
Eric-Jan de Haan (1967) is namens de VVD wethouder economische zaken in de gemeente Lochem. Toerisme valt ook onder zijn portefeuille. Sinds 1 januari is hij voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Vrijetijdseconomie en daarmee automatisch ook bestuursvoorzitter van Achterhoek Toerisme. Eric-Jan is getrouwd en heeft twee kinderen. Naast zijn bestuurlijke werk werkt hij o.a. als directeur bedrijfsvoering parttime voor de fysiotherapiepraktijk waar zijn vrouw mede-eigenaar van is.