Gaon: de hele Achterhoek binnen handbereik

08-03-2021

Auteur: Achterhoek Toerisme

In grote steden als Rome en Parijs kun je als toerist een pas kopen waarmee je een paar dagen onbeperkt met het openbaar vervoer kunt reizen. In de Achterhoek hebben we ook veel attracties en bezienswaardigheden, maar dan wat verder uit elkaar. Het nieuwe reisconcept Gaon moet die afstanden verkleinen en de toerist meer beleving bieden.

Remco Vink is ontwikkelmanager Regio Oost bij Arriva.

“Het idee van Gaon is simpel: met één pas kun je één of twee dagen lang in de hele Achterhoek onbeperkt gebruikmaken van openbaar vervoer en een e-bike. Je kunt die fiets op meerdere plekken weer inleveren, zo wordt het makkelijker om bijvoorbeeld met de fiets van Doetinchem naar Ruurlo te gaan en met de trein weer terug. Vanwege corona hebben we dit concept vorig jaar in stilte gelanceerd, maar desondanks zijn de e-bikes al meer dan duizend keer gebruikt. We hopen dat we Gaon deze zomer een flinke impuls kunnen geven. Voor Arriva is het een interessant project. Nu wordt het nog gesubsidieerd, maar kan het uiteindelijk zichzelf bedruipen? De kans zit erin dat juist de kruisbestuiving met de toeristische sector het gouden ei blijkt te zijn.” 

Bert van Zijtveld (De Heikamp) en Kees Hensen (Hotel Villa Ruimzicht) zijn twee van de ondernemers die bij de ontwikkeling van Gaon betrokken zijn. 
Bert: “De trein- en busverbindingen in de Achterhoek zijn prima, maar hoe kom je vanaf het station bij je bestemming? Een e-bike is de ideale oplossing.”
Kees: “We hopen dat we met dit concept ook nieuwe doelgroepen kunnen verleiden om naar de Achterhoek te komen, zoals ouderen die niet meer graag rijden of jongeren die geen auto hebben. Afgelopen zomer hebben we al gemerkt dat dit concept echt in een behoefte voorziet. Het onderhoud van de fietsen wordt verricht door ICT Maatwerk, een organisatie die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zorgen ook voor de herverdeling van de fietsen over de locaties. We hebben er dus zelf geen operationele kosten aan.” 
Bert: “We hopen dat je straks overal in de Achterhoek mensen ziet fietsen op een Gaon-fiets en dat andere ondernemers gaan denken: ‘Waarom hebben wij dat niet?’ Zo ontstaat er hopelijk vanzelf een fijnmazig netwerk van fietsstations en ontsluiten we de Achterhoek nog beter voor de toerist.” 

Over Gaon

Met de Gaon combikaarten voor 24 en 48 uur kun je als toerist onbeperkt op pad door de Achterhoek, met trein, bus en Urbee e-bike. Gaon is een gezamenlijk project van Achterhoek Toerisme, Arriva, Urbee, 8RHK ambassadeurs en Provincie Gelderland. Ook de volgende Achterhoekse ondernemers zijn er actief bij betrokken: De Heikamp, Hotel Villa Ruimzicht, Camping Vreehorst, De Twee Bruggen en Marveld Recreatie. 
gaon.nl