Bea Schouten - Gedeputeerde van provincie Gelderland, over kansen en uitdagingen

01-10-2017

Auteur: Achterhoek Toerisme

Als gedeputeerde voor de provincie Gelderland heeft Bea Schouten onder andere toerisme in haar portefeuille. Wat ziet zij als de belangrijkste toeristische kansen en uitdagingen voor de provincie - en specifiek voor de Achterhoek?

Over Bea 
Bea Schouten (1963) is sinds april 2015 namens het CDA gedeputeerde bij de provincie Gelderland. Ze is verantwoordelijk voor gebiedsopgaven, milieubeleid, recreatie & toerisme en leefbaarheid. In het verleden was ze onder andere gemeenteraadslid in de gemeente Wijchen en vervulde ze diverse functies in de gezondheidszorg.

“De economie trekt aan en daarmee ook het toerisme. Als provincie bekijken we hoe we hier optimaal van kunnen profiteren. We wonen natuurlijk in een prachtige, kansrijke provincie. De campagne ‘Gelderland levert je mooie streken’ is erg succesvol, daar gaan we zeker mee door. Deze campagne laat precies zien wat het sterke punt is van Gelderland: we hebben vier heel verschillende streken - Rivierenland, Regio Arnhem Nijmegen, de Veluwe en de Achterhoek - die elkaar versterken en aanvullen.”

Verleiden
“In onze provincie bevinden zich grote dagattracties die veel bezoekers trekken. Denk aan het Kröller-Muller Museum, Burgers’ Zoo en het Openlucht Museum. Met Museum More is ook de Achterhoek een grote publiekstrekker rijker. De kunst is om bij deze attracties aan te haken en de bezoeker te verleiden tot een langer verblijf. Dit kunnen we doen door arrangementen samen te stellen, waarbij een verblijf in de Achterhoek bijvoorbeeld wordt gecombineerd met een verblijf in Arnhem of Nijmegen. Samenwerking is hierbij essentieel.”

Blijven vernieuwen
“De Achterhoek heeft zelf natuurlijk ook sterke troeven in handen. Met op één: de mooie natuur, afgewisseld met leuke steden en dorpjes. Daarnaast is de Achterhoek sterk in evenementen. Die zijn heel belangrijk, want toeristen komen alleen terug als er steeds iets nieuws te beleven valt. Het is in alle opzichten belangrijk om te blijven vernieuwen. Op de Veluwe hebben we gezien dat sommige accommodaties en parken in kwaliteit achteruitgingen. Zoiets straalt af op de hele regio. Voor de andere streken kunnen we daar een belangrijke les uit trekken: kwaliteit is voorwaarde nummer één.”

Beter bereikbaar 
“Een ander belangrijk punt is bereikbaarheid. Daar zetten we als provincie stevig op in. Als de A15 is doorgetrokken, rijd je vanuit Nijmegen in een half uur naar Doetinchem. Ook investeren we in verbetering van de A12 en de spoorverbindingen Als het gaat om betere mobiliteit tussen de verschillende recreatiemogelijkheden in de Achterhoek, is ‘smart mobility as a service (SMAAS) veelbelovend. Het idee is dat je van de ene naar de andere attractie kunt fietsen met een smartbike, waarbij je wordt gegidst door de slimme software op die fiets. Zo’n innovatief project, dat nu nog in ontwikkeling is, past ook helemaal binnen de maaktraditie van de Achterhoek.”

Internationale toeristen
“Als we kijken naar de internationale markt, biedt het HollandCity-concept van NBTC Holland Marketing veel kansen. Nederland wordt hierbij gepresenteerd als metropool met verschillende aantrekkelijke districten. Door hierbij aan te haken, zetten we Gelderland beter op de kaart voor de internationale toerist. Voor de Achterhoek heeft de Duitse markt ook veel potentie. Er komen al veel Duitsers naar de regio, maar we willen natuurlijk dat deze bezoekers vaker terugkomen en via mond-tot-mondreclame meer landgenoten enthousiast maken over de Achterhoek.”

Drie hoogtepunten 
Als gedeputeerde wil Bea de provincie graag goed leren kennen, daarom komt ze vaak in de Achterhoek voor een korte vakantie of weekend.
Drie van Bea’s hoogtepunten:

1. De omgeving van Winterswijk
“Genieten van de prachtige natuur én de typisch Achterhoekse gastvrijheid. Tijdens een fietstocht kwam ik langs een boerderij, waar je in de keuken zelf koffie en gebak kon pakken. Betalen ging op basis van goed vertrouwen.”

2. De Farm & Country Fair in Aalten
“Een karakteristieke, typisch Achterhoekse beurs. Ik kwam daar ook in aanraking met het Follybos van de familie Ruesink, een bos vol met grappige en opvallende bouwwerken.”

3. Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem
“Een prachtig pand, in een leuke stad met veel voorzieningen. Want ik hou ook van de stad, en van musea. Juist die afwisseling maakt de Achterhoek zo fijn.”