Farm & Country Fair: Al 25 jaar een mooie promotie van het platteland

06-03-2020

Auteur: Achterhoek Toerisme

In het weiland van de familie Ruesink waar de rest van het jaar de koeien lopen, verrijst in juni een compleet tentendorp. Dit jaar wordt hier voor de 25ste keer de Farm & Country Fair gehouden. In die jaren is de Fair uitgegroeid tot een groots evenement dat van heinde en verre bezoekers trekt. 

Het begon allemaal met een uitwisseling naar Engeland. Joke Ruesink: “Mijn man Erik en ik logeerden een week bij een Engels boerengezin. Zij namen ons mee naar een show in de buurt, bedoeld om burgers kennis te laten maken met het boerenleven. Een jaar later kwamen ze bij ons. Wij wilden hen ook naar een dergelijk evenement meenemen, maar in Nederland bestond dat helemaal niet. Toen zeiden die Engelse kennissen: ‘Waarom organiseren jullie het dan niet zelf?’ Tot dan toe organiseerden we elk jaar een paasvuur en we dachten: ach, zo’n fair is in elk geval een stuk minder werk! Daar hebben we ons wel een beetje op verkeken…” 

Veelzijdigheid

Want zelfs dat eerste jaar werd het meteen serieus aangepakt, met vijftig deelnemers en tweeduizend bezoekers. “We wilden de veelzijdigheid van het plattelandsleven laten zien en dat kan niet met drie kraampjes”, vertelt Joke. “Het was dat eerste jaar best lastig om een vergunning te krijgen, omdat de gemeente niet helemaal begreep wat we voor ogen hadden. Ook standhouders zeiden: ‘Ik kom eerst wel een keertje kijken om te zien of het wat voor me is.’ Toch waren ook veel standhouders vanaf het begin enthousiast. Sommige zijn zelfs al die 25 jaar aanwezig geweest! Hetzelfde geldt voor een aantal vrijwilligers. Die zetten we straks in juni natuurlijk wel even in het zonnetje.” 

Het hele jaar 

Het hele gezin Ruesink is betrokken bij de organisatie. Dochter Mariël: “We zijn allemaal besmet met het Fair-virus. Het hele jaar door sturen we elkaar leuke ideeën. Want ja, we zijn er het hele jaar mee bezig. Daar zijn mensen soms verbaasd over. Maar de Fair is uitgegroeid tot een evenement met jaarlijks dertig- tot veertigduizend bezoekers. We moeten alleen al tien verschillende vergunningen aanvragen! Daarnaast moeten we de marketing up-to-date houden en contacten onderhouden met de standhouders en de mensen die de shows verzorgen. Ook bezoeken we veel andere beurzen om nieuwe ideeën op te doen.” 

Streekproducten

Joke vult aan: “We vinden het belangrijk om steeds te blijven vernieuwen en te laten zien welke ontwikkelingen er zijn op het platteland. Natuurlijk wordt de 25ste editie extra feestelijk, maar we blijven wel trouw aan het concept. We besteden dit jaar extra veel aandacht aan eten uit eigen streek. Er komt bijvoorbeeld een supermarkt waar je kunt raden welke producten uit de streek komen en welke niet. En, heel erg Engels, een tent waar we allerlei mooiste-productverkiezingen gaan houden. Dus: wie heeft de mooiste boontjes geteeld, wie heeft de mooiste bloemen in de tuin, wie heeft de lekkerste taart gebakken? Leuk om zo een discussie op gang te brengen: wanneer is een product eigenlijk ‘mooi’ of ‘goed’?” 

Overnachtingen

Het evenement wordt breed gedragen door de gemeenschap. Vrijwilligers van verschillende verenigingen uit IJzerlo helpen bij de organisatie, in ruil voor financiële ondersteuning van de vereniging. Ook met campinghouders en B&B’s in de regio onderhoudt de familie warme contacten. Mariël vertelt dat ze er bewust voor hebben gekozen om niet zelf een standhouderscamping in te richten. “We gunnen het anderen om er ook van mee te profiteren. Zelf zijn we druk zat met de Fair, dus laten we het regelen van overnachtingen graag over aan degenen die daar goed in zijn. Veel bezoekers en standhouders plakken er nog een paar dagen Achterhoek aan vast of komen later in het jaar nog eens terug, omdat ze het hier zo mooi vinden. Een mooie bijkomstigheid dat we zo niet alleen het boerenleven meer bekendheid geven, maar ook Aalten en de Achterhoek!” 

Over de Farm & Country Fair

De Farm & Country Fair is gebaseerd op Engelse plattelandsshows. Op de Fair maak je kennis met het plattelandsleven in al zijn facetten. Zo is er een hondendorp, een koeiendorp en een paardendorp. In de middenring worden allerlei shows gegeven. En verder zijn er heel veel stands waar je leuke dingen kunt kopen, kunt meedoen aan workshops en allerlei lekkers kunt proeven. Ook kun je exposities bekijken en wandelen door het follybos: een bos vol met aparte bouwwerken en bijzondere acts. De 25ste editie van de Farm & Country Fair wordt gehouden op 26, 27 en 28 juni 2020.
countryfair.nl