Jurgen Rutgers - Flexibel op de fiets

01-10-2018

Auteur: Achterhoek Toerisme

De Achterhoek kent een groot aantal toeristische attracties, maar die liggen relatief ver uit elkaar. Daarom werkt Achterhoek Toerisme aan de ontwikkeling van een innovatief reisconcept, samen met vijf ondernemers en vervoerder Arriva. Met dit concept wordt het vervoer van, naar en door de Achterhoek een beleving.

Als toerist kun je straks vanaf diverse locaties een deelfiets huren. Je fietst naar het dichtstbijzijnde treinstation, parkeert daar je fiets en reist verder met het openbaar vervoer. Eenmaal aangekomen op een ander station, pak je weer een deelfiets en fiets je naar een toeristische locatie. Projectleider Jurgen Rutgers: “Dit geeft de toerist veel vrijheid en flexibiliteit. De fiets hoeft namelijk niet teruggebracht te worden naar de plek waar je hem hebt meegenomen.”

Laagdrempelig
“Het mooie is dat in dit project verschillende belangen samenkomen”, vertelt Jurgen. “Voor Achterhoek Toerisme is het een manier om de regio aantrekkelijker te maken voor de toerist en tegelijkertijd te laten zien hoe innovatief de regio is. Toeristische ondernemers vergroten hun bereikbaarheid en verwachten hiermee meer bezoekers te trekken. En voor Arriva biedt het een kans om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren.” Het wordt een betaalde dienst, maar volgens Jurgen zullen de kosten voor de gebruiker laag zijn. “We denken aan een arrangement, waarbij je betaalt voor het gebruik van trein en fiets. Het zal gemakkelijk zijn om te betalen, bijvoorbeeld via een app. Zo houden we het systeem zo laagdrempelig mogelijk.”

Slimme software
De fietsen worden uitgerust met slimme software. Jurgen: “Als gebruiker krijg je tips voor activiteiten in de buurt. Je kunt vanaf een toeristische locatie rechtstreeks naar het station fietsen, maar je kunt ook een klein stukje omfietsen over een mooi fietspad en nog even ergens koffiedrinken. Uiteindelijk willen we graag dat de tips aansluiten op het profiel van de toerist. Een jong stel krijgt dan dus andere tips dan een ouder echtpaar.” De fietsen zijn online te volgen, zodat de beheerder precies weet waar ze zich bevinden en of er op elke locatie nog voldoende beschikbaar zijn. Daarmee zijn ze ook meteen beveiligd tegen diefstal.

Pilot 
De komende periode is de werkgroep bezig met voorbereidende werkzaamheden, zoals het vinden van een exploitant, het bestellen van de fietsen en het aansluiten op het routeplatform. Vanaf het voorjaar van 2019 kunnen toeristen gebruikmaken van het systeem. Er wordt dan eerst een pilot gehouden met vier treinstations (Ruurlo, Lievelde, Winterswijk en Doetinchem) en vijf toeristische locaties (De Heikamp, Marveld Recreatie, Villa Ruimzicht, De Twee Bruggen en De Vreehorst). Jurgen: “De pilot loopt in principe van voorjaar 2019 tot medio 2020. Als het concept snel succesvol blijkt, breiden we wellicht tijdens die pilotperiode het aantal locaties al uit. Tijdens de pilot gaan we testen of het concept toeristen een meerwaarde biedt, wat de voorwaarden zijn en of het kansrijk is om het concept over de hele Achterhoek uit te rollen.”

Ontsluiten
“Zo’n flexibel vervoerssysteem biedt natuurlijk ongekende mogelijkheden”, aldus Jurgen. “Behalve andere locaties, willen we in de toekomst ook andere manieren van vervoer aansluiten, zoals regiotaxi’s of deelauto’s. Zo ontstaat een hybride vervoersnetwerk waarmee we de hele Achterhoek beter kunnen ontsluiten. En dat is niet alleen voor toeristen interessant, maar ook voor andere doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die stage lopen bij een bedrijf in de Achterhoek.”