Maurits Steverink - Over Food Boeken

02-07-2019

Auteur: Achterhoek Toerisme

‘Een kaasplank vol buitenlandse kazen? Kijk eerst eens wat we in de Achterhoek hebben!’

Molenaars, tuinders, bakkers, slagers, veehouders: in de Achterhoek hadden en hebben we bevlogen vakmensen. Vanuit zijn Smaakacademie Achterhoek zet foodspecialist Maurits Steverink zich in om kennis over smaak, duurzaamheid en regionale voedselcultuur breder beschikbaar te maken. Twee prachtige Smaakboeken zijn het nieuwste wapenfeit.

De boeken ‘Alles van de grond’ en ‘Alles van het dier’ combineren informatie over tradities en ambacht met reportages over vakmensen, recepten en prachtige fotografie. Ze zijn gemaakt in samenwerking met leerlingen van Graafschap College en Zone College. Maurits: “In het onderwijs is nog weinig aandacht voor duurzaamheid en lokaal eten. Vanuit de Smaakacademie wil ik de toekomstige generatie koks en gastheren en –vrouwen ermee in aanraking brengen. Het draait om kennis: wat is duurzaam en wat niet? Maar het draait ook om trots, identiteit en cultuur.”


Italiaanse bril
Maurits vervolgt: “Als ik zie hoe trots de Italianen zijn op hun parmaham, dan denk ik: in de Achterhoek hebben we Schink, een gedroogde ham die daar zeker niet voor onderdoet, en natuurlijk Naegelholt van het rund. Misschien moeten we wat meer met een Italiaanse bril kijken naar onze eigen producten. Een kaasplank vol buitenlandse kazen? Nergens voor nodig! Kijk eerst eens welke topkazen er in de Achterhoek worden gemaakt.”


Niet hetzelfde als thuis
De boeken zijn gemaakt voor foodliefhebbers en –professionals. Elk hoofdstuk sluit af met tips om anders te werken. Maurits: “Het is natuurlijk het makkelijkst om alles bij de groothandel te halen. Maar daarmee ondersteun je de lokale economie niet en ben je niet onderscheidend. Bovendien: gasten willen iets bijzonders. Vakantiegangers die bij je komen eten, willen iets anders op de kaart zien staan dan thuis. Zorg dus voor beleving en zorg dat die beleving klopt.”

Lust voor het oog
Wat we eten, is ook van grote invloed op hoe het landschap eruitziet, benadrukt Maurits. “78 procent van het grondgebied van de Achterhoek wordt gebruikt voor landbouw. Graanvelden, bijvoorbeeld in de buurt van Kilder en Zeddam, zijn in de zomer een lust voor het oog. Vooral met die bloemrijke akkerranden erlangs, die ook nog eens heel goed zijn voor de biodiversiteit. Als je als restauranteigenaar hart voor je streek hebt, is lokaal graan gebruiken wel het minste wat je kunt doen. Het meel is verkrijgbaar via topmolenaar George Pijnappel van De Vier Winden in Vragender.”  

 

De boeken ‘Alles van de grond’ en ‘Alles van het dier’ zijn verkrijgbaar via nelles.nl, Boekhandel Rutgers in Varsseveld, Boekhandel Raadgreep & Berrevoets in Doetinchem en ECAL in Doetinchem.

Over Maurits
Maurits Steverink is geneticus en marketeer en heeft ruime ervaring met onderzoek en praktijk van foodketens. Zijn bedrijf True Foods is gespecialiseerd in ketenmanagement. Daarnaast is hij eigenaar van kenniscentrum Nelles en initiatiefnemer van Smaakacademie Achterhoek. Voor LEADER Achterhoek is Maurits coördinator voor Heerlijckheid Achterhoek, het onderdeel voor voedselprojecten.