Meike Prollius, Bernou Wagenaar en Gienne te Gronde over Nationaal Landschap Winterswijk

01-06-2017

Auteur: Achterhoek Toerisme

Het Nationaal Landschap Winterswijk is uniek: je vindt er een variatie in natuurschoon die je nergens anders tegenkomt. En toch is het gebied bij veel Nederlanders (en Duitsers!) niet of nauwelijks bekend. Tijd om daar verandering in te brengen, vonden de gemeenten Winterswijk, Aalten en Oost Gelre. Zij hebben de handen ineen geslagen om dit bijzondere landschap meer te promoten.

Het Nationaal Landschap Winterswijk beslaat een gebied van 22.000 hectare. In het verleden hebben de eigenaren van scholtenboerderijen veel invloed gehad op het ontstaan van dit gebied. Houtwallen, beekjes, essen, molens, bossen en landerijen werden door hen ingericht en onderhouden. Vandaag de dag kunnen we hierdoor genieten van een afwisselend coulisselandschap. In het landschap bevinden zich ook diverse natuurreservaten met zeldzame dieren en planten, zoals het Korenburgerveen en het Vragender Veen. Ook de Steengroeve is een bijzondere plek. Vanwege het unieke karakter riep de Nederlandse overheid dit gebied in 2005 uit tot Nationaal Landschap.

Even stil 
Bernou Wagenaar is toeristisch coördinator voor Achterhoek Toerisme in de gemeente Oost Gelre. Zij roemt vooral de verborgen verrassingen van het Nationaal Landschap. “Zo ben ik vorig jaar met een gids het Vragender Veen in geweest. Dit is een heel drassig hoogveengebied. Je loopt over zogeheten knuppelpaden van boomstammetjes, zodat je niet in de modder zakt. Op een gegeven moment kom je bij een heel uitgestrekt gebied, echt een bushachtige omgeving. Ik had geen idee dat we op zo’n prachtige plek zouden uitkomen en was er echt even stil van. En dat is dan nog maar een klein onderdeel van het Nationaal Landschap.”

Zeldzaam plantje
Gienne te Gronde, vestigingsleider van de VVV Winterswijk, vult aan: “Ja, want in het deel dat in de gemeente Winterswijk ligt, zie je weer een heel ander landschap. Meanderende beken, dan weer wat bos, dan weer een weids uitzicht met hier en daar een oude boerderij. En je komt er ook heel veel bijzondere planten tegen. Op de plek waar we nu staan, zie je bijvoorbeeld heel veel bosanemonen. Als je hier om je heen kijkt zou je het niet zeggen, maar de bosanemoon is een zeldzaam plantje. Het groeit alleen op heel zuivere bosgrond, dus dat zegt wel iets over de bodemkwaliteit hier.”

Seizoen verlengen
Meike Prollius, toeristisch coördinator voor Achterhoek Toerisme in de gemeente Aalten: “Het gebied mag nog veel bekender worden. Het is misschien wel het best bewaarde geheim van Nederland! Daarom hebben de drie gemeenten besloten om samen op te trekken in de promotie. Zo hebben we vorig jaar de campagne ‘Nazomeren’ opgezet. Daarmee willen we het seizoen verlengen, want ook in de herfst is het hier prachtig. Deze campagne was erg succesvol, dus daar komt dit jaar een vervolg op. En in januari hebben we als Nationaal Landschap een gezamenlijke stand gehad op de Vakantiebeurs.”

Veel gebracht
“De aanleiding voor deze samenwerking was de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland dat het ministerie van Economische Zaken vorig jaar organiseerde”, vertelt Bernou. “Hier zijn we gezamenlijk in opgetrokken. Uiteindelijk zijn we helaas niet genomineerd, maar de samenwerking heeft ons wel veel gebracht. We staan nu eigenlijk continu met elkaar in contact. Als iemand een mooie kans voorbij ziet komen, springen we daar samen op in.”

Aan beide kanten
Gienne: “We richten ons met onze middelen ook heel actief op de Duitse gast. Het Nationaal Landschap ligt immers voor 75 procent vast aan Duitsland. Ook zoeken we de samenwerking op met gemeenten aan de andere kant van de grens. We hebben gemerkt dat er in beide landen behoefte is aan samenwerking. De natuur loopt natuurlijk in elkaar over, dus je kunt dit heel goed promoten als één gebied. Het Duitse Zwillbrocker Venn is bijvoorbeeld een prachtige aanvulling op al het moois aan onze kant van de grens.”

Nieuwe route 
Op 23 juni opent gedeputeerde Jan Jacob van Dijk een nieuwe route door het Nationaal Landschap. Meike: “Deze wandelroute van 20 kilometer begint in Aalten en komt langs verschillende natuurgebieden, waaronder de Slingeplas, ’t Kloosterbos, het Grote Goor, het Vragenderveen en het Korenburgerveen. Ook loopt de route langs de Boven Slinge en het Nationaal Linde Aboretum Winterswijk. Je kunt de route lopen aan de hand van een routeboekje. Hierin lees je ook informatie over de landschapstypes, bezienswaardigheden en horecagelegenheden die je onderweg tegenkomt.”