Met je neus in de boter

02-12-2019

Auteur: Achterhoek Toerisme

Vanaf volgend jaar is de Achterhoek weer een bijzondere overnachtingsplek rijker. In de bossen tussen Vorden en Ruurlo verbouwt Erwin Rietman een oude boterfabriek tot bed and breakfast. We spraken met hem over zijn plannen met dit historische pand. 

Erwin Rietman is gek op bijzondere panden met een geschiedenis. Zo woonde hij al eens in een oude school. Hij is opgeleid als metaalbewerker en laat zich niet afschrikken door een flinke verbouwing. Toen hij het pand van de oude boterfabriek zag, verscholen in de bossen tussen Vorden en Ruurlo, was hij dan ook meteen verkocht. Erwin: “Ik was op dat moment al een jaar of twee op zoek naar een pand. Een vriend van mij woont hier in de buurt en op een avond reden we wat rond. Toen we dit pand zagen en er ook nog een bord in de tuin bleek te staan, wist ik genoeg. Op het bord stond een telefoonnummer, dat sloeg ik in mijn telefoon meteen op onder de naam ‘Thuis’.”

Mogelijkheden

Dat bleek wel wat voorbarig, want het duurde nog ruim een jaar voordat Erwin zich eigenaar mocht noemen van de oude fabriek. De verkoop ketste in eerste instantie af en Erwin kocht zelfs een ander pand in de omgeving van Winterswijk. Maar de boterfabriek bleef door zijn hoofd spoken en hij besloot nog een laatste poging te wagen. En die slaagde! Erwin: “Ik wilde er in eerste instantie zelf gaan wonen. Maar het was natuurlijk duidelijk dat het pand meer mogelijkheden bood. Ik heb erover gedacht om een deel te verhuren, of om er een sportcentrum te beginnen. Maar opeens viel het kwartje: zo’n uniek pand op zo’n unieke locatie – dat moest gewoon een bed and breakfast met theetuin worden!” 

Eerste seizoen

Ruim zeven jaar is Erwin bezig geweest met de verbouwing. Op dit moment zijn twee appartementen zo goed als klaar, de overige twee volgen medio volgend jaar. De theetuin heeft afgelopen zomer het eerste seizoen gedraaid. “Ik ben gestart zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven. Gewoon om te kijken hoe het zou lopen”, vertelt Erwin. Goed, zo bleek al snel. De ligging speelt daarbij natuurlijk mee, de theetuin ligt pal aan de Achtkastelenroute. "We zijn de eerste mogelijkheid om koffie te drinken na de start bij Kasteel Hackfort. Dat wist ik niet van tevoren, maar het levert ons veel klandizie op. De oude boterfabriek ligt op landgoed Wiersse, maar maakt daar geen onderdeel van uit. Ik heb goed contact met de familie die het landgoed onderhoudt. In de zomer kun je daar op donderdag en zaterdag de tuinen bezichtigen. Na afloop sturen ze de mensen door naar ons.” 

In de watten

Erwin heeft in zijn leven veel verschillende beroepen gehad: van fotograaf tot metaalbewerker en van autorestaurateur tot manager op een paardenstoeterij. Zijn ouders hadden vroeger een cafetaria en een café, dus ook de horeca is geen onbekend terrein. “Ik merk dat ik het gelukkigst word van werk waarbij ik veel contact heb met mensen. Auto’s restaureren is ook leuk hoor, maar het geeft veel meer voldoening om gasten helemaal in de watten te leggen en ze vrolijk te zien. Ik leg de lat hoog en wil zoveel mogelijk inspelen hun wensen. Zo denk ik erover om een haal- en brengservice te bieden voor wie ’s avonds uit eten wil. Als gast moet je echt het gevoel hebben dat je hier met je neus in de boter valt!” 

Toekomstplannen

Plannen voor de toekomst heeft Erwin genoeg. “De theetuin is nu alleen open als het zonnig en warm weer is. Maar bij minder goed weer zou ik in de ontbijtruimte van de bed and breakfast ook koffie en thee kunnen serveren. Ik zie het al voor me: na een frisse herfstwandeling lekker opwarmen met warme chocolademelk bij de open haard. Ook heb ik al leuke ideeën voor evenementen: een visweekend wanneer de nieuwe haring er is, of iets met oude auto’s. Komend seizoen wil ik de kaart van de theetuin uitbreiden met belegde broodjes en misschien ijs.” 

Succes van de streek

Ondanks dat het hem de nodige moeite heeft gekost om een geschikt pand te vinden, heeft Erwin nooit overwogen om buiten de Achterhoek rond te kijken. “Er is geen andere regio die op toeristisch gebied zo aan de weg timmert. Ik ben ook meteen partner geworden van Achterhoek Toerisme, een heel professionele en enthousiaste club. Ik wil graag meeliften op het succes van de streek. Wat mij opvalt, is dat de band tussen de toeristische ondernemers onderling heel goed is. Iedereen is bereid om elkaar vooruit te helpen.” 

Meer informatie over Erwins bed and breakfast en theetuin is te lezen op zijn website: benbboter.nl. De eerste twee appartementen zijn vanaf januari 2020 te boeken.