Ode aan het Landschap

08-03-2021

Auteur: Achterhoek Toerisme

Tv-presentatrice Angelique Krüger steekt haar liefde voor de Achterhoek niet onder stoelen of banken. Dat maakt haar de ideale ambassadeur voor Ode aan het Landschap Achterhoek

Voor haar programma ‘Zomer in Gelderland’ deed Angelique Krüger de afgelopen elf jaar heel wat Gelderse steden en dorpen aan. Je kunt dus wel zeggen dat ze de provincie goed kent. “In het begin vond ik het best spannend, zo’n live-uitzending op locatie. Maar ik had al snel door: als we naar de Achterhoek gaan, wordt het sowieso een geslaagde dag. Iedereen is hier zo aardig en doet zo enthousiast mee. Je voelt duidelijk dat Achterhoekers trots zijn op de plek waar ze wonen. Terecht ook, met dat geweldige landschap! Ik was al snel helemaal weg van de streek en besloot dat ik er wilde wonen. Mijn man Paul moest verplicht mee. Vond-ie trouwens helemaal niet erg hoor.”

Droomhuis

Nadat ze eerst een tijdje in Hengelo zijn neergestreken, wonen Angelique en Paul sinds ruim een jaar in het buitengebied van Aalten. “We hebben hier echt ons droomhuis gevonden. Welke kant je ook op kijkt, het uitzicht is geweldig. ’s Ochtends zie ik vaak reeën tegen de bosrand en er nestelen uilen in onze schuur. Het voelt alsof we in de wereld van de dieren te gast zijn.”

Steeds iets anders

Angelique hoefde niet lang na te denken toen ze gevraagd werd als ambassadeur van Ode aan het Landschap Achterhoek. “Ik ben opgegroeid in Friesland, daar is alles plat en kaal. Ook mooi hoor, begrijp me goed, maar in het Achterhoekse landschap is steeds iets anders te zien. Een glooiende akker, een karakteristieke boerderij, een bomenrij hier, een bosje daar. Ook de kleinschaligheid vind ik fijn, je hebt hier niet van die uitgestrekte landbouwgronden. De vele goed onderhouden landgoederen maken het landschap ook uniek. Tegelijkertijd maak ik me zorgen. Het roer moet echt om, willen we het coulisselandschap niet verliezen aan klimaatverandering.”

Icoon

Angelique heeft persoonlijke affiniteit met een aantal projecten die bij Ode aan het Landschap horen, zoals de Silo Art Tour. Het eerste kunstwerk staat in haar eigen Aalten. Als Piet Oudolf-fan heeft ze hoge verwachtingen van het door hem ontworpen Park of Dutch Dreams, dat dit jaar geopend wordt in Doetinchem. “Dat zo’n icoon als Piet Oudolf gewoon in de Achterhoek woont, dat is al geweldig. En dat hij dan ook nog met zo’n fantastisch project bezig is, daar kan ik heel blij van worden! Dit wordt echt een aanwinst voor de Achterhoek. Mijn rol als ambassadeur is overigens nog niet vastomlijnd, ik ga per project bekijken wat ik kan bijdragen.”

Initiatieven

“Wat je heel veel ziet in de Achterhoek - en wat me erg aanspreekt - is dat een clubje creatievelingen iets bedenkt en er samen de schouders onder zet om er een succes van te maken. Ik moet altijd glimlachen om de verhalen uit de begintijd van de Zwarte Cross. Maar ook de Farm & Country Fair is een mooi voorbeeld. De hele buurt werkt mee om er een succes van te maken. Overal zie je van dat soort initiatieven, groot of klein”, aldus Angelique. “Ik zit in de jury van de Willem Sluiter Prijs, een prijs voor initiatieven die de Achterhoek op de kaart zetten. Het hoge aantal inzendingen bewijst hoeveel inspirerende projecten er zijn in deze regio.”

Laten meegenieten

Angelique wil haar enthousiasme over de Achterhoek zoveel mogelijk delen. “We wonen op zo’n mooie plek, daar laat ik anderen graag van meegenieten. Daarom hebben we een B&B geopend en zijn we bezig met het realiseren van een vakantiewoning. Van de gemeente Aalten krijgen we alle ruimte om die plannen verder uit te rollen, je merkt aan alles dat ze toerisme een warm hart toedragen. Ik was eerst bang dat zo’n B&B inbreuk zou maken op onze privacy, maar ik merk dat ik het ontzettend leuk vind. Het doet me goed dat mensen helemaal opgeladen naar huis gaan na een weekendje in deze omgeving.”

Over Angelique

Angelique Krüger (Haarlem, 1969) is al jaren een van de bekendste gezichten van Omroep Gelderland. Op vrijdag presenteert ze live ‘De Week van Gelderland’. Naast haar tv-werkzaamheden is Angelique gespreksleider, dagvoorzitter, maker van podcasts én B&B-eigenaar.

Ode aan het landschap

In 2021 brengen we een ode aan het bijzondere Achterhoekse landschap, in het kader van het themajaar van het NBTC. Het Achterhoekse landschap is gevormd door de ijstijden en mede beïnvloed door de mens. Met verschillende thema’s brengen we het landschap extra onder de aandacht. Voorbeelden van deze thema’s zijn de Silo Art Tour, de IJsselbiënnale en verborgen paden. Lees meer op pagina 21. Voor een compleet overzicht kijk je op achterhoek.nl/odeaanhetlandschap