RegiOdes aan Gelderland: de Gelderse identiteit door de ogen van jongeren uit de urban- en popcultuur

19-05-2021

Auteur: Achterhoek Toerisme

Op woensdag 19 mei worden vijf RegiOdes aan Gelderland gelanceerd. In RegiOdes aan Gelderland brengen jonge makers de identiteit van de Gelderse regio’s tot leven. Muzikanten, dansers, beatmakers, rappers, spoken word artiesten, street artists, modeontwerpers, fotografen en filmmakers werkten samen aan een ode aan hun regio. Het resultaat zijn vijf verrassende video’s waarin de regio’s Achterhoek, Arnhem-Nijmegen, Rivierenland, Stedendriehoek en Veluwe centraal staan. RegiOdes promoot Gelderland en haar regio's én bevordert de samenwerking in de regio tussen de urban scene, filmmakers en culturele instellingen. RegiOdes is een initiatief van de provincie Gelderland in het kader van Gelderland Talent Stage. Gedeputeerde Peter Drenth: “Jonge mensen moeten de kans krijgen om hun talent te laten zien en verder te ontwikkelen. Het is ontzettend leuk om te zien hoe ze dit hebben gedaan, met aandacht voor de Gelderse regio’s”.

Gelderland Talent Stage

Jonge talenten hebben podiumervaring en een netwerk nodig om zich verder te kunnen ontwikkelen. Met Gelderland Talent Stage sponsort provincie Gelderland verschillende podia waar talenten ervaring op kunnen doen en worden gecoacht bij het maken van nieuw werk. Dit doet de provincie in samenwerking met partners uit de regio, zoals International Music Meeting Festival, Kunstbende, Erfgoedfestival, Poppunt Gelderland en Cultuur Oost.

Multidisciplinaire teams

In september 2020 klonk het startschot van RegiOdes met de ode aan Gelderland die stadsdichter Jesse Laport maakte. Vervolgens werden in de regio's Achterhoek, Arnhem-Nijmegen, Rivierenland, Stedendriehoek en Veluwe multidisciplinaire teams gevormd met jonge makers uit de urban-, de pop- en filmscene. Zij werden tijdens het maakproces gecoacht door de regionale culturele instellingen DRU Poppodium, Stichting Beatwise, de Gelderlandfabriek, Gigant Apeldoorn en Astrant Ede.

Ode aan vijf regio's

De RegiOdes aan Gelderland zijn een lofzang op de diverse cultuur en natuur in de vijf regio’s. 'Het is meer dan een streek, het is een identiteit', klinkt in de video van de Achterhoek met rapper Amaron, muziek van Eastwave en beelden van street artist Rosalie de Graaf. In de video van regio Arnhem-Nijmegen danst choreograaf Ibrah Silas Jackson op de woorden van spoken word artiest Tim Lenders. De pas 16-jarige muzikant Lynn Kools brengt met haar ukelele een ode aan Rivierenland. Rapper La-Tete's boodschap in de video van de Veluwe is dat je kansen zelf moet creëren. Schrijver en zangeres Elieve zingt in de ode aan de Stedendriehoek over haar struggle als Turks-Nederlandse vrouw met beide culturen. De jonge makers geven een geheel eigen en verrassende interpretatie aan de ode.

Geen optredens door COVID-19

Een van de doelen van Gelderland Talent Stage is jonge makers kennis laten maken met nieuwe speelplekken zoals het Erfgoedfestival Gelderland, Hoogte80 Festival en diverse lokale podia. De talenten krijgen zo de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en een groter en breder publiek te bereiken. Cees de Beer, projectleider namens Cultuur Oost: “Door COVID-19 is dit programmaonderdeel van RegiOdes rondom de lancering vervallen, maar we hopen dat er in het najaar alsnog optredens mogelijk zijn”.

Nu te zien

De RegiOdes zijn nu te zien op YouTube:   
RegiOde Achterhoek

Meer informatie is te vinden op www.regiodes.nl
 
Provincie Gelderland investeert in cultuur en ziet kansen om door middel van sponsoring van culturele evenementen Gelderland te profileren als een provincie waar het uitstekend vestigen, werken, wonen en recreëren is. Daarbij hoort ook dat talenten kansen krijgen.
Cultuur Oost is de Gelderse adviesorganisatie voor kunst en cultuur.