Nationale Toerisme Top 2020 naar de Achterhoek

09-10-2019

Auteur: Achterhoek Toerisme

De derde Nationale Toerisme Top vindt in 2020 plaats in de Achterhoek. Bedrijven en overheden bespreken over het goed en verantwoord faciliteren van de toenemende belangstelling van toeristen. Provincie Gelderland is gastheer en organiseert de top samen met het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) & het ministerie van Economisch Zaken en Klimaat. De locatie van de Top wordt Winterswijk.

Toerisme neemt toe. Het CBS voorspelt dat ons land miljoenen buiten- en binnenlandse bezoekers mag blijven verwachten. Veel kansen dus voor de branche. Bovendien heeft toerisme effect op andere sectoren. Het openbaar vervoer en de middenstand bijvoorbeeld. Daarnaast vraagt de groeiende stroom toeristen goed na te denken over bijvoorbeeld leefbaarheid en de natuur.

Volgend jaar vindt de derde top dus plaats in Gelderland, een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Nederland. De provincie biedt een grote variatie aan mooie (Hanze)steden, dorpen, musea, landschappen een natuurgebieden. Jaarlijks overnachten er ruim 4 miljoen bezoekers op de Veluwe, de Achterhoek, het Rijk van Nijmegen en het Rivierenland. De provincie steekt bijvoorbeeld veel energie in het vitaal maken van vakantieparken. Ondernemers worden ondersteund in het optimaliseren van hun park. En Gelderland beschermt natuurgebieden door toeristen en recreanten alternatieven aan te bieden.  

Gelderse gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “De Toerisme Top komt dus naar Gelderland, de provincie die breed bekend is vanwege de Veluwe, dé toeristische topregio. Maar ook andere Gelderse streken hebben veel te bieden, zoals de Achterhoek. Daar houden we deze Toerisme Top, om precies te zijn in Winterswijk en omgeving. We willen goed gastheer zijn. Alle betrokkenen kennen Actieagenda Perspectief 2030. Het plan waarin we gezamenlijk toewerken naar een goede toeristische sector. Ik hoop dat in 2020 de eerste resultaten daarvan gaan worden gepresenteerd.’’

We zijn blij met Gelderland als gastprovincie voor de Toerisme Top 2020 en verheugen ons op de derde editie. De eerste Toerisme Top stond in het teken van de landelijke visie op toerisme, Perspectief 2030, wat NBTC namens de sector heeft gepresenteerd. Vandaag tijdens de tweede editie heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de actieagenda van Perspectief 2030 gepresenteerd. We kijken er naar uit om tijdens de derde Toerisme Top in Gelderland een update te geven over de concrete uitwerking van de actieagenda,” aldus Jos Vranken, directeur NBTC.

Burgemeester Joris Bengevoord, Winterswijk is trots dat de derde editie van de Nationale Toerisme Top in Winterswijk wordt gehouden: “Het is fantastisch dat we de rest van Nederland nu kunnen laten zien wat voor moois Winterswijk en de regio Achterhoek te bieden heeft aan de toeristen. Dat we dit evenement mogen organiseren is een compliment aan ons landschap en onze toeristische ondernemers.”