Nieuw VVV Inspiratiepunt in Graafschapshuis Lochem

15-04-2021

Auteur: Achterhoek Toerisme

In het markante Graafschapshuis in Lochem heeft de VVV een nieuw inspiratiepunt geopend. Met veel beelden, verhalen en interactieve elementen worden bezoekers verleid om er op uit te gaan in de omgeving. Thema’s als kastelen, natuur en de Berkel staan hierbij centraal. 

Waar de VVV voorheen ongeveer de helft van de benedenverdieping van het Graafschapshuis in beslag nam, is nu de hele verdieping benut. In de eerste ruimte is de allure van het Graafschapshuis nog goed voelbaar. Hier vind je achter de balie, een informatiescherm met tips en een ontmoetingstafel. In deze tafel zit een touchscreen verwerkt waar je informatie kunt opvragen over bezienswaardigheden in de omgeving. Medewerkers kunnen de touchtafel ook gebruiken om bezoekers te inspireren.

Inspiratie met verhalen

De tweede ruimte is volledig gericht op inspiratie. Naast informatie over de kernen, musea, kastelen en de Berkel zijn hier ook enkele interactieve elementen te vinden. Op een speciale verhalenwand kun je boeken aanraken die vervolgens een streekverhaal vertellen. Bijvoorbeeld over de ‘Witte Wieven’ of ‘de Hooiplukkers’. 

Centraal in de ruimte staat een projectietafel waarop verschillende bezienswaardigheden in miniatuur te zien zijn. In de projectie is een kaart te zien van de omgeving waarop van alles gebeurt: fietsers die voorbij komen, vogels die overvliegen etc. Op een bijbehorend touchscreen kan uitgebreidere informatie worden getoond over de bezienswaardigheden.

Tot slot is er een Routemixer in het inspiratiepunt. Via een aantal knoppen maken bezoekers een keuze voor type route (wandelen of fietsen), lengte van de route en thema. Vervolgens wordt de Routemixer geactiveerd en verschijnt een route op maat inclusief uitgebreide achtergrondinformatie. De route kan via een QR code op de mobiel worden overgezet.

Stimuleringsprogramma Achterhoek Toerisme

Het inspiratiepunt in Lochem is de vijfde in een rij van vernieuwende VVV’s in de Achterhoek. Afgelopen jaar openden ook Winterswijk, Zutphen, Ulft en Groenlo haar deuren als inspiratiepunt. Deze vernieuwingsslag is mogelijk dankzij een stimuleringsregeling van Achterhoek Toerisme om het gastheerschap en informatievoorziening bij de VVV’s een impuls te geven. 

De vernieuwing van VVV Lochem is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Achterhoek Toerisme, de gemeente Lochem en Stichting Lochems Steunfonds, Stichting Fonds 1819 en enkele particuliere giften.