WinVred App

02-07-2019

Auteur: Achterhoek Toerisme

Extra beleving voor recreant in Winterswijk en Vreden

Recreanten in de regio Winterswijk-Vreden hebben sinds kort de beschikking over een eigen gids op hun smartphone: WinVred. Deze gratis app vertelt de verhalen van de regio op een interactieve manier.

Het grensgebied tussen Winterswijk en Vreden herbergt vele boeiende verhalen. Over het leven en werk van Piet Mondriaan, over de geschiedenis van de steengroeve, maar ook over flamingo’s in het Zwillbrocker Venn en vogels in het Ellewicker Feld. Bert Roeterdink, beleidsambtenaar Economie bij de gemeente Winterswijk: “Die verhalen kun je natuurlijk op papier of op een website vertellen, maar wij wilden dat recreanten het verhaal echt kunnen beleven op de plek waar het speelt of speelde. Een app is daar heel geschikt voor. Daarmee kun je bijvoorbeeld ervaren hoe een plek er vroeger uitzag. En als je onderaan de Jacobskerk staat, laat de app je zien hoe het uitzicht vanaf de toren is.”

Grensoverschrijdend
Een van de doelen van de app was, om het verkeer over de grens te stimuleren. Daarom zijn alle verhalen zowel in het Nederlands als het Duits beschikbaar en gaan veel verhalen over grensoverschrijdende thema’s. Karin Otto van Vreden Stadtmarketing: “Voor bezoekers van Winterswijk is Vreden en omgeving immers ook heel interessant – en andersom geldt dat net zo goed. Beide plaatsen werken al langer samen: er is een gezamenlijke ondernemersvereniging en we hebben een aantal toeristische projecten gedaan. Zo’n intensief project als dit is nieuw, maar de samenwerking verloopt geweldig. Het is heel goed voor de onderlinge contacten.”

Heel proces
De app is sinds kort beschikbaar, maar het voortraject heeft wel een paar jaar geduurd. Imke te Selle van 100% Winterswijk: “We hadden al snel een heel lijstje verhalen en thema’s, maar van idee tot eindresultaat is een heel proces. Vooral het toevoegen van interactieve onderdelen was in het begin lastig. Elk verhaal in de app moet je stimuleren om daadwerkelijk naar een plek toe te gaan. Verder wilden we ook dat de app er heel gaaf uit zou zien, echt dat je zegt ‘wow’! Ik denk dat dat wel gelukt is.”

Mooie aanvulling
WinVred is in oktober live gegaan en in april officieel gelanceerd met zes verhalen. Sinds april is de app ruim 2600 keer gebruikt. Imke: “Een mooi resultaat, aangezien het toeristisch seizoen nog moet beginnen. Vanaf nu gaan we intensiever promoten. We vragen ook onze toeristische partners om WinVred te vermelden in de boekingsbevestiging aan hun gasten. Dan kunnen toeristen thuis alvast kijken wat er te doen is.” Bert vult aan: “We krijgen veel enthousiaste reacties van ondernemers. Ze kunnen hun gasten nu echt een gids aanbieden waar ze de omgeving mee kunnen verkennen. Dat is een mooie aanvulling op hun dienstverlening.”

Nieuwe verhalen
Sinds de app live is, komen er ook steeds meer verhalen los. “En dat is precies de bedoeling”, benadrukt Karin. “We willen dat de toerist bij elk herhaalbezoek weer nieuwe verhalen in de app kan openen.” Imke: “Iedereen mag ideeën aandragen, maar het is wel de bedoeling dat je er dan ook zelf mee aan de slag gaat. Het verhaal over de steengroeve is bijvoorbeeld geschreven door de directeur van Sibelco, het bedrijf dat de steengroeve ontgint. Wij geven een briefing en verzorgen voor elk verhaal de eindredactie.”

Augmented Reality
Bert vult aan: “Ook bepalen wij uiteindelijk of een verhaal geschikt is of niet. Daarbij nemen we altijd de recreant als uitgangspunt, het is niet de bedoeling dat er commerciële belangen meespelen. In elk verhaal worden altijd meerdere locaties met elkaar verbonden.” Er zitten alweer nieuwe verhalen in de pijplijn. Daarnaast wordt er dit jaar Augmented Reality aan de app toegevoegd. Karin: “Dan begint het schilderij ‘Op de Lappenbrink’ van Mondriaan opeens tegen je te praten, of gaan de flamingo’s uit het Zwillbrocker Venn gezellig met je op de foto. Dat maakt de beleving nog groter.”

Dezelfde gids
De app is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van LEADER Achterhoek. “Het is een unieke app waar we veel in hebben geïnvesteerd. We vinden het van groot belang dat de app gratis beschikbaar is en blijft, want anders gaan mensen hem niet gebruiken”, vertelt Bert. “Op dit moment zijn we in gesprek met de provincie en de regio om te kijken of we kunnen opschalen naar andere regio’s. De achterkant is dan hetzelfde, maar iedere stad of regio kan de app een eigen uitstraling geven. Dat zou voor de bezoeker ook heel interessant zijn, want dan heb je op meerdere plekken in de Achterhoek of Gelderland een interactieve gids die je de mooiste verhalen vertelt.”


De app WinVred is gratis te downloaden in App Store of Google Play.