Verzorgen zit in onze stenen en in onze genen

15-04-2020

Auteur: Achterhoek Toerisme

Waar alle hotels in de regio hun deuren gesloten hebben, is dat bij Hotel Landgoed Ehzerwold in Almen net even anders. Het hotel is namelijk tijdelijk ingericht als zorghotel voor coronapatiënten.  

“Toen we benaderd werden met de vraag of we onze gebouwen beschikbaar wilden stellen als zorghotel, moesten we daar wel even over nadenken”, vertelt directeur Richard Ottenschot. “We waren toen nog gewoon operationeel en dan is het een heel ingrijpende beslissing voor je bedrijfsvoering. Maar de bekendmaking dat alle horeca moest sluiten, maakte die beslissing eenvoudiger. Goed ondernemerschap betekent in mijn ogen dat je goed voor je personeel zorgt én voor de mensen om je heen. Door onze gebouwen beschikbaar te stellen, sloegen we twee vliegen in één klap. Want zo konden we ons personeel aan het werk houden.” 

Geschikte locatie

Voordat Landgoed Ehzerwold een hotel werd, is het onder andere in gebruik geweest als ziekenhuis en sanatorium. De hotelkamers konden hierdoor relatief eenvoudig worden ingericht als patiëntenkamers. Richard: “Het verzorgen zit in onze stenen en in onze genen.” De kamers zijn verdeeld over twee gebouwen op het terrein. In het ene gebouw worden mensen met een coronabesmetting opgenomen, in het andere gebouw kunnen mensen terecht die andere zorg nodig hebben, bijvoorbeeld palliatieve zorg. Zo worden huisartsen en thuiszorg ontlast. 

Veilige werkomgeving

De beide gebouwen waar patiënten worden opgevangen, liggen volledig los van het hoofdgebouw. “Hierdoor kunnen we een veilige werkomgeving voor ons personeel garanderen”, vertelt Astrid Bolwerk, sales- en marketingmanager bij Ehzerwold. “Ons keukenpersoneel bereidt in het hoofdgebouw de maaltijden voor patiënten, verpleegkundigen en het ondersteunend personeel van het zorghotel. Ons schoonmaakpersoneel verricht de schoonmaak van het hoofdgebouw en ons villapark, dat nog gewoon geopend is. Bij de schoonmaak van het zorghotel zijn wij niet betrokken, dat regelt de GGD.”

Bijdragen

Richard concludeert: “Het voelt goed om in deze tijd niet te hoeven duimendraaien, maar iets te kunnen bijdragen. Je kunt wel de hele dag zitten staren naar de lege terrassen of gaan ronddwalen door de lege gangen, maar daar wordt de situatie niet beter van.”

Op moment van schrijven (half april) is het zorghotel volledig ingericht en klaar om de eerste patiënten te ontvangen.