Bommelwereld: dagattractie met landelijke allure

24-04-2024

Auteur: Stichting Achterhoek Toerisme

Pal naast de N18 bij Groenlo verrijst een hal van maar liefst 9000 vierkante meter. In 2025 opent Bommelwereld hier de deuren. Dit unieke indoorpretpark moet het toerisme in de Achterhoek een flinke impuls geven. Recreatieondernemer Edwin Bomers: “Het wordt een dagattractie waarvoor mensen speciaal naar de Achterhoek komen.”

Al vijftien jaar speelde het idee van een pretpark door Edwins hoofd. “Ik vond dat we in de Achterhoek een dagattractie met landelijke bekendheid misten, een unieke attractie die je nergens anders vindt. Maar ja, vind maar eens iemand die het ziet zitten om in zo’n miljoenenproject te stappen. Dat lukte niet, dus ben ik het zelf maar gaan doen.” Edwin wilde dat het pretpark zou draaien om een echt Nederlands icoon. Op een gegeven moment tipte iemand hem over Olivier B. Bommel. De verhalen die Marten Toonder over de heer Bommel en Tom Poes schreef, stonden een halve eeuw lang dagelijks in de krant.

Cultureel erfgoed

Edwin: “Eerlijk gezegd dacht ik in eerste instantie: ‘Dat is heel oubollig, daar ligt een dikke laag stof overheen’. Maar hoe meer ik me erin ging verdiepen, hoe enthousiaster ik werd. Want als je het stof eraf blaast, blijkt dat je prachtig Nederlands cultureel erfgoed in handen hebt. De taal van Toonder is geweldig, het is literatuur in stripvorm. En de onderwerpen die hij aansneed, zijn nog steeds actueel. Bovendien woonde Olivier B. Bommel als heer van stand in een middeleeuws kasteel, Bommelstein. In de jaren zestig schreef een journalist al: ‘Als Bommelstein echt bestond, stond het in de Achterhoek’. Dus het past ook nog eens perfect in onze regio.”

365 dagen per jaar

Langzaamaan kregen de plannen meer vorm, in samenwerking met onder andere de Toonder Compagnie en Jora Vision. De ruwbouw is op dit moment in volle gang en de attracties zijn besteld. De verwachting is dat Bommelwereld medio 2025 de deuren opent. Edwin vertelt dat er bewust is gekozen voor een indoor pretpark: “Daarmee hou je het automatisch wat kleinschaliger. Bovendien wilde ik een attractie die 365 dagen per jaar aantrekkelijk is. In de zomer draait de toeristenbranche in de Achterhoek prima, juist in de andere seizoenen willen we meer mensen naar de regio trekken.”

Voor alle generaties

De belangrijkste doelgroep voor het pretpark zijn gezinnen met kinderen tot een jaar of twaalf, dertien. “De meeste indoorpretparken richten zich op een wat jonger publiek, maar wij hebben een aantal attracties die ook voor oudere kinderen leuk zijn”, vertelt Edwin. “Bovendien bieden we meer beleving voor ouders en grootouders, voor hen wordt het een feest der herkenning. Zij kunnen bijvoorbeeld – samen met de kinderen – het museale gedeelte bezoeken. De collectie van museum De Bommelzolder krijgt straks bij ons een mooie plek. Ook worden er theatervoorstellingen opgevoerd. In de tweede fase van de ontwikkeling gaan we bovendien een interactieve Toonder-experience toevoegen. Dat zal ook alle generaties aanspreken.”

In het groen

Bij het ontwerp is rekening gehouden met het feit dat het pretpark in het Achterhoekse landschap moet passen. Het kasteel komt op een heuvel te staan en de hal valt daarachter weg. “Daarnaast hebben we met tuinontwerper Nico Wissing een plan ontworpen voor de ruimte om de hal heen. De hal komt helemaal in het groen te staan”, vertelt Edwin. “We willen mensen die nog nooit in de Achterhoek zijn geweest, laten zien hoe mooi het hier is. Vandaar dat we zorgen voor een natuurlijke uitstraling, die past bij de omgeving.”

Op tijd vernieuwen

Een belangrijk streven van Edwin is om meer gasten naar zijn vakantiepark Marveld Recreatie te trekken. Zij kunnen straks lopend naar Bommelwereld, waarbij ze waarschijnlijk gebruik kunnen maken van een combiticket. Daarnaast hoopt Edwin dat het dagtoerisme in de Achterhoek een flinke impuls zal krijgen. “Het wordt een attractie waarvoor mensen speciaal naar de Achterhoek komen. Als dat straks niet meer dagtoerisme oplevert, hebben we iets niet goed gedaan.” Hij vindt het heel belangrijk dat de toeristische sector in de Achterhoek blijft innoveren. “Je moet op tijd vernieuwen en professionaliseren. Alleen dan hou je de kwaliteit op hoog niveau, en alleen dan blijven de mensen komen.”

Over Bommelwereld

Bommelwereld wordt helemaal ingericht in de sfeer van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Je betreedt het pretpark straks via het grote kasteel Bommelstein. Daarna kom je langs diverse gebieden die in de verhalen van Marten Toonder voorkomen. Zo loop je door de tuinen van Bommelstein en door de straten van het dorpje Rommeldam. Ook het havengebied met de oude boot van de heer Bommel en het Donkere Bomen Bos ontbreken niet. Volg de ontwikkelingen op bommelwereld.nl. Hier is ook de reportage ‘Van tekening tot pretpark’ te zien die Omroep Gelderland over Bommelwereld maakte.