Interview Routebureau over nieuwe route Ode aan het landschap

26-11-2024

Auteur: Stichting Achterhoek Toerisme

Een ode van 350 kilometer lang

Vanaf het voorjaar van 2025 is de Achterhoek een nieuwe fietsroute rijker. De meerdaagse route ‘Ode aan het Landschap’ laat de indrukwekkende diversiteit van het Achterhoekse landschap zien. De Achterhoek trekt veel natuurliefhebbers vanwege het veelzijdige landschap en rijke flora en fauna. Beroemd is de fijnmazigheid – de ‘coulissen’ van natuur tussen de akkers en weilanden. Het geeft de streek zijn unieke karakter. Herlinda ter Maat, routemarketeer bij het Routebureau van Achterhoek Toerisme: “De nieuwe fietsroute is écht een ode aan de veelzijdigheid van het landschap van de Achterhoek. Je fietst langs heidevelden, bloemrijke hooilanden, schilderachtige beekdalen, zowel droge als natte bossen, mysterieuze moerassen en idyllische boomgaarden. Deze variatie zorgt voor een rijk palet aan flora en fauna, waardoor elke etappe van de route een nieuwe ontdekking is.” Daarnaast leidt de route langs talrijke bezienswaardigheden die de Achterhoek typeren, zoals majestueuze kastelen, historische landgoederen en indrukwekkende Silo Art.


Klavertje vier

Herlinda vertelt dat de langeafstandsroute is geïnspireerd op de Deense Margrietroute, een toeristische autoroute dwars door Denemarken. “Bij die autoroute doe je ook alle verschillende landschappen van Denemarken aan. Je rijdt deze route aan de hand van bordjes met een margriet erop. De nieuwe fietsroute door de Achterhoek is te volgen via bordjes met een groen klavertje vier en de tekst ‘Ode aan het landschap’. Het klavertje vier staat voor ‘het Geluk van Nederland’, de slogan van de Achterhoek.”

Kennis delen

Herlinda benadrukt dat de route niet alleen bedoeld is om de schoonheid van de regio te tonen. “We willen ook kennis delen over het bijzondere landschap. Als je de route fietst, leer je op een toegankelijke manier meer over de unieke kenmerken van de Achterhoek, de diverse landschapstypes en het ontstaan ervan. Bij de route geven we een boek uit, waaraan landschapsecoloog Anton Stortelder heeft meegewerkt. Hij fietste de meerdaagse routes en de vijf dagroutes en beschrijft in het boek uitgebreid wat onderweg te ontdekken is. Van interessante, uitgebreide kennis tot leuke weetjes.”

Landschaptypes

In het boek staan niet alleen uitgebreide beschrijvingen van de verschillende etappes en dagroutes, maar ook van de verschillende landschapstypes die in de Achterhoek voorkomen. Daarbij kun je denken aan het oude hoevenlandschap, het beekdallandschap en broek- en goorontginningen. Herlinda: “Als je weet waar je op moet letten, herken je al snel in wat voor landschap je je bevindt. Ook kun je op zoek gaan naar de kenmerkende dieren en planten die er voorkomen. Op basis van historische elementen die nog in het landschap te zien zijn, is het niet moeilijk om je een voorstelling te maken van hoe het er op die plek vroeger uitzag.”

Onder de aandacht bij de gasten

“Al deze kennis zorgt ervoor dat fietsers het landschap intensiever beleven en er nog meer van genieten. Dit is kortom echt een fietstocht die je onder de aandacht wilt brengen bij je gasten, of die we kunnen inzetten om meer gasten naar de Achterhoek te trekken”, besluit Herlinda. De route en het bijbehorende boek worden in het voorjaar van 2025 gelanceerd. De routeborden met het kenmerkende klavertje vier zijn inmiddels geplaatst.