Wildseizoen in de Achterhoek met record aantal deelnemers van start

16-10-2023

Auteur: Stichting Achterhoek Toerisme

Barchem, 9 oktober 2023 – De Achterhoekse wildvlag hangt weer in de top. Vandaag werd het Achterhoekse wildseizoen feestelijk geopend in Barchem. Onder ‘muzikale’ begeleiding van jachthoornblazersgezelschap Vivat hees de Lochemse wethouder Ria Leliveld geheel volgens traditie de wildvlag. Vervolgens genoten de genodigden achtereenvolgens bij Landgoedhotel Woodbrooke, Restaurant Hotel De Lochemse Berg en Boetiekhotel BonAparte van een herfstwandeling en een culinaire verrassing. In de jaarlijkse campagne ‘Wild eten in de Achterhoek’ bundelen Achterhoekse restaurants en hotels voor de 43e keer hun krachten om (h)eerlijke dinerarrangementen samen te stellen.  

Record aantal deelnemers en arrangementen

Vanaf deze week staan er bij de deelnemende Achterhoekse wildrestaurants weer smaakvolle wildgerechten op de kaart. De diversiteit is groot en elke kok heeft zijn eigen specialiteit. Zo zijn er 80 aantrekkelijke een- of meerdaagse arrangementen. Het aantal deelnemende restaurants aan ‘Wild eten in de Achterhoek’ is gestegen tot 37. Nog nooit eerder deden er zoveel bedrijven mee. Nieuwe deelnemers zijn: Restaurant Raedthuys Lochem, Hotel De Lochemse Berg, Uitspanning ’t Peeske, Restaurant Het Arsenaal 1309, Bistro De Smederij en Restaurant Vanouds.

Lokale en seizoengebonden producten

De maatschappelijke tendens is om steeds meer lokaal en van het seizoen te eten. De chefs van de verschillende restaurants springen daar ook steeds meer op in. Dat zie je terug in de dinerarrangementen. Volgens Bjorn Massop, chef-kok van restaurant Lokaal in Doetinchem is het niet nodig dat voedsel de hele wereld over reist. Hij zegt: ‘Tijdens het wildseizoen zijn er in eigen regio volop lokale ingrediënten verkrijgbaar. Denk aan kruiden, paddenstoelen en wild uit de natuur, maar ook door lokale boeren, vaak biologische, geteelde producten, zoals groenten en fruit.’ Bij Restaurant Het Arsenaal 1309 staat er naast het wildmenu ook een volledig groen wildmenu uitgeschreven. Het Arsenaal 1309, met chef Björn de Waal, is 1 van de beste groente restaurants van de Achterhoek.

Wandelboekje cadeau bij boeken wildarrangement

De Achterhoek leent zich in het wildseizoen uitstekend voor een korte vakantie. In de landelijke culinaire & culturele najaar campagne creëert Achterhoek Toerisme een totaal beleving voor bezoekers. De Achterhoek wordt op de kaart gezet als de omgeving waar bezoekers genieten van natuur, kunst, cultuur in combinatie met eten en slapen. Alle gasten die een wildarrangement boeken krijgen bij aankomst een wandelrouteboekje met daarin 11 wandelroutes cadeau. De routes leiden wandelaars door het Achterhoekse herfstlandschap en langs inspirerende musea. Aan de routes liggen bijvoorbeeld Museum More, locatie Kasteel Ruurlo, het Lalique museum in Doesburg en het Achterhoeks Openlucht Museum in Lievelde.

Meer informatie over Wild eten in de Achterhoek en het magazine

Een aantal deelnemers organiseert speciale evenementen met een beperkt aantal plaatsen. Een compleet overzicht van alle activiteiten, arrangementen en deelnemers is te zien op de website wildetenindeachterhoek.nl. Hier bestel je ook het wildmagazine voor thuis.