30-06-2022
De Achterhoek staat bekend om de goede routestructuur. Dat is onder andere te danken aan de geoliede samenwerking tussen de aannemer, de VVV’s en TIP’s, het Routebureau van Achterhoek Toerisme en de vele vrijwilligers. Samen zorgen zij ervoor dat alle routebordjes op de juiste plek staan én goed zichtbaar zijn.
Het Routebureau van Achterhoek Toerisme is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de routenetwerken. Het bureau werkt hiervoor nauw samen met de VVV’s en TIP’s. Met de inzet van vele vrijwilligers zorgen die ervoor dat de routes twee keer per jaar worden gecontroleerd. Natasja Franssen is een van de coördinatoren
voor de VVV Borculo. Zij vertelt: “Aan het begin van het voorjaar sturen we onze vrijwilligers een mailtje met de vraag of ze weer zin hebben om mee te doen. Het is heel laagdrempelig, iedereen mag zelf aangeven hoeveel routes hij of zij wil controleren. Sommige vrijwilligers controleren het liefst elk jaar dezelfde route, maar dat proberen we te ontmoedigen. Op een gegeven moment wandel of fiets je zo’n route uit het hoofd en dan valt het je niet meer op als er ergens een bord mist.”
Het streven is om de routes voor april allemaal gecontroleerd te hebben, zodat er nog tijd is om missende bordjes te vervangen voor het hoogseizoen losbarst. Vervolgens worden de routes in augustus nogmaals nagelopen of -gefietst. Natalie Pierik is een van de vrijwilligers die voor de VVV Borculo op pad gaat. “Ik doe dat nu een jaar of vijf, zes. Ik wandelde veel met Natasja en zij vroeg op een gegeven moment of ik het leuk zou vinden. Nu controleer ik elk jaar een paar wandelroutes. Vanuit de VVV hebben we een tas met schoonmaakmiddel, sponsen, doekjes en een snoeischaar gekregen. Bordjes die licht vervuild zijn of waar een paar takken voor groeien, kunnen we meteen aanpakken. Maar soms is er veel begroeiing, is een bordje ondergespoten met graffiti, is er een paal kapot of mist er een bordje. Dan noteren we dat alleen. We hebben daarvoor een kaart bij ons waarop we dit kunnen aangeven.”
Natasja: “Mijn collega’s en ik voeren dit vervolgens in in het digitale systeem. Zo komt de melding automatisch bij het Routebureau terecht. Daar bekijken ze welke meldingen de hoogste prioriteit hebben. Vervolgens geven ze dit door aan Axent Groen, de aannemer. Als er bijvoorbeeld een bord ontbreekt, wordtdat altijd zo spoedig mogelijk opgelost.” Volgens Natasja functioneert dit systeem goed. “In de tien jaar dat ik bij de VVV werk, heb ik nog nooit iemand aan de balie gehad die klaagde dat er ergens een bordje ontbrak. Dat komt denk ik echt doordat we in het voorseizoen alles zo goed controleren.”
Toch zijn die goede controles geen garantie dat het het hele seizoen goed gaat. Natasja: “Als er ergens aan de weg wordt gewerkt, halen ze bijvoorbeeld weleens een bordje weg en zetten ze dat vervolgens niet meer terug. Dat kan ook midden in het seizoen gebeuren. Maar onze vrijwilligers zijn allemaal fiets- en wandelliefhebbers, dus ook buiten de controles om signaleren zij dit snel.” Natalie: “Je gaat er automatisch op letten. Als ik in een andere gemeente wandel en ik kom iets tegen wat niet klopt, dan geef ik het altijd even door aan de plaatselijke VVV.”
Natalie vindt het fijn dat ze zich als vrijwillig routecontroleur kan inzetten voor haar eigen omgeving. Ze ervaart het niet als een grote belasting."Helemaal niet zelfs! Ik wandel toch, dus ik kan dan net zo goed meteen de route even controleren. Ik vind het ook leuk om zo nieuwe routes in de buurt te ontdekken. Ik kom regelmatig ergens waar ik nog nooit eerder ben geweest.”
Verspreid over de Achterhoek staan 3.800 routebordjes. Daarnaast telt de regio 2.600 bruine toeristische borden,16.500 borden voor het wandelroutenetwerk en 6.950 borden voor het fietsknooppuntennetwerk. Als je daar alle andere borden – zoals informatiepanelen, handwijzers en welkomstborden – bij optelt, kom je op een totaal van 30.000 borden.