Prijzenregen voor Wijngaard Hesselink

16-01-2023

Auteur: Stichting Achterhoek Toerisme

Achterhoekse wijnen scoren goed. Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022 zijn de wijnen van Wijngaard Hesselink (Winterswijk Henxel) flink in de prijzen gevallen. Wijnboer Gerhard Ensing kreeg bovendien een ereprijs vanwege de constante kwaliteit die hij levert. Wat is het geheim van zijn succes?

Maar liefst acht medailles sleepten de wijnen van Wijngaard Hesselink in de wacht: vijf gouden en drie zilveren. Daarnaast kreeg wijnboer Gerhard Ensing de ereprijzen ‘Beste wijngaardeniers 2022’ en ‘Beste wijngaardeniers 2020 tot 2022’. “Die laatste prijs gaat dus niet alleen over dit jaar, maar ook over de jaren ervoor. Een mooie erkenning dat onze wijnen heel stabiel van kwaliteit zijn”, vertelt hij.

Kalkrijke bodem

Volgens Gerhard heeft zijn succes met meerdere factoren te maken. “Van oorsprong ben ik akkerbouwer. Mijn kennis over planten komt goed van pas bij het telen van druiven. Verder is de bodem van belang. Hier in Winterswijk bevat de bodem veel kalk, dat geeft een bepaalde mineraliteit aan de wijn. Bovendien zorgt de kalk ervoor dat het grondwater minder snel wegloopt, waardoor we geen last hebben van droogte. Natuurlijk moet je daarnaast verstand hebben van het vak wijn maken. Ik besteed bijvoorbeeld veel tijd aan het assembleren – zeg maar het finetunen – van de wijn, voordat die gebotteld wordt.”

Hogere kwaliteit

In de afgelopen twintig jaar heeft Gerhard de interesse voor Achterhoekse wijnen zien groeien. Vergeleken met de beginjaren is er wel een belangrijk verschil: de kwaliteit van de wijnen. “Toen was het vooral interessant, een Achterhoekse wijngaard. Maar als bezoekers de wijnen proefden, vonden ze die maar zozo. Nu wordt de wijn echt gewaardeerd. Toch zijn er ook nog veel mensen die niet weten dat er zulke goede wijnen uit eigen land komen. Of die denken dat zo’n wijngaard een hobbyproject is. Maar wij zijn een professioneel bedrijf: we hebben 4 hectare druivenranken en produceren 20.000 flessen per jaar.”

Wijnregio

Gerhard is blij dat de Achterhoek steeds meer bekend komt te staan als wijnregio. “Op ons terras komen bij mooi weer veel fietsers en wandelaars neerstrijken. Vooral in de coronatijd was de belang- stelling groot. We zijn ook onderdeel van een wijnfietsroute, maar helaas zijn er de laatste jaren wat wijngaarden in de omgeving gestopt.” Dat is iets wat Gerhard zelf nog lang niet van plan is. “Wijn maken is hard werken, maar het is een prachtig vak. Vooral als je het in wijnregio Achterhoek mag uitoefenen!”

Ook de wijnen van andere Achterhoekse wijngaarden worden regelmatig gewaardeerd met onderscheidingen. Zie achterhoek.nl/wijngaarden en achterhoek.nl/karakteristiekewijnroutes.