Nieuw elan voor Unieke Uitjes

14-11-2022

Auteur: Stichting Achterhoek Toerisme

Wie een bedrijfsfeest, familiedag of vrijgezellendag organiseert in de Achterhoek, komt al snel uit bij Unieke Uitjes in Laren. Onlangs hebben de broers Roel en Frank Jonk het bedrijf overgenomen. Ze zitten vol enthousiaste plannen.

Frank en Roel hadden het er al eens over gehad om samen een onderneming beginnen. Echt concreet werden die plannen niet, totdat bleek dat Martijn Kooren zijn bedrijf Unieke Uitjes wilde verkopen. Frank vertelt: “Ik deed soms wat klussen voor Unieke Uitjes, omdat ik een aanhangerrijbewijs heb. Op een personeelsfeest hoorde ik dat Martijn de zaak van de hand wilde doen. Langzaam begin het idee te sudderen om er samen met Roel in te stappen. We zijn ons wat meer in het bedrijf gaan verdiepen, werden steeds enthousiaster en besloten uiteindelijk om het te doen. Sinds 8 juli is de overname officieel.”

Arrangementen

Unieke Uitjes verhuurt recreatieve vervoersmiddelen zoals tuktuks, solexen en e-choppers, maar ook kano’s, supboardenen kajaks. Daarnaast bieden
ze complete arrangementen voor teambuildingsuitjes, indien gewenst inclusief catering. Ook pubquizzen en spelavonden behoren tot het aanbod. Roel: “Het zijn dus vooral uitjes die je met een groep boekt. Bedrijven zijn een belangrijke doelgroep, maar ook voor vrijgezellenfeesten en familieweekenden weten mensen ons te vinden.

Toeristen

Daarnaast richt Unieke Uitjes zich op individuele inwoners van de Achterhoek en toeristen die in de Achterhoek op vakantie zijn. Vooral in de maanden juli en augustus, wanneer de bedrijfsuitjes grotendeels stilliggen en het toeristisch seizoen op z’n hoogtepunt is. Frank: “We hebben goede contacten met campings en hotels in de omgeving. Gasten van hotel BonAparte kunnen bijvoorbeeld via de receptie van het hotel activiteiten bij ons boeken. Ook verzorgen wij de fietsverhuur voor het hotel.”

Landelijke bekendheid

Unieke Uitjes organiseert niet alleen activiteiten in Laren en Borculo, maar ook bij bedrijven op locatie. En daarbij beperken ze zich niet tot de Achterhoek:
ze staan landelijk bekend om het grote aanbod. “Laser kleiduifschieten is bijvoorbeeld een activiteit die wij als een van de weinige bedrijven aanbieden”, vertelt Roel. “Een van onze sterke punten is, dat we het transport van de vervoersmiddelen goed geregeld hebben. We hebben net een nieuwe aanhangwagen aangeschaft, zodat we nu 35 e-choppers in één rit kunnen vervoeren. Aanvragen komen vanuit het hele land binnen.”

“ Een van onze sterke punten is dat we het transport van de vervoersmiddelen goed geregeld hebben.”

Goede boeken

In deze economische woelige tijd is het best een risico om een dergelijk bedrijf over te nemen. Roel: “Natuurlijk hebben we daar wel bij stilgestaan, want het is een conjunctuurgevoelige branche. Maar we hebben de beslissing genomen op basis van de boeken, die boden veel vertrouwen. Zelfs in de coronaperiode heeft het bedrijf goed gedraaid. Op een e-chopper of solex kun je immers prima afstand houden.”

Tweede vestiging

De broers durven het zelfs aan om een tweede vestiging te openen, in het oude pand van Berkel Palace aan de Hambroekplas in Borculo. Dat pand biedt de mogelijkheid om het aanbod nog verder  uit te breiden. “Er is een groot grasveld en we zitten er direct aan het water”, vertelt Frank. “Ook kunnen we er meer binnenactiviteiten aanbieden, zoals nieuwe spelshows en workshops. Die zijn we momenteel volop aan het ontwikkelen. De hotelkamers willen we verbouwen tot groepsaccommodatie.”

Aanvullen

Roel vult aan: “Een groot voordeel is ook, dat Borculo op een mooie afstand ligt van onze hoofdvestiging in Laren. Dat biedt mogelijkheden voor nieuwe arrangementen. Denk aan een solextocht van Laren naar Borculo, dan daar barbecueën en eventueel blijven slapen en met een e-chopper terug. Ook een kanotocht over de Berkel is goed mogelijk, in Borculo stroomt die immers vlak langs ons pand.” Frank: “Ideeën voor de toekomst hebben we genoeg. Roel en ik hebben al gemerkt dat we elkaar goed aanvullen. Ik hou me vooral bezig met personeelszaken en technisch onderhoud, terwijl Roel sterk is in financiën en marketing. We kijken ernaar uit om het bedrijf samen verder te ontwikkelen.”