Hoe staan de dagrecreatie & horeca in de Achterhoek ervoor?

14-11-2022

Auteur: Stichting Achterhoek Toerisme

In 2019 is er een grootschalig vitaliteitsonderzoek verricht naar de verblijfsrecreatie in de Achterhoek. In navolging daarvan is nu de vitaliteit van de dagrecreatie en horecabedrijven in de Achterhoek uitgebreid onderzocht. Hoe staat het bedrijfsleven ervoor, sluit het aanbod aan op de vraag en waar liggen nog kansen?

Uit het onderzoek blijkt dat de dagrecreatie en de horeca in de Achterhoek er over het algemeen goed voor staan en dat ze vitaal zijn. Het gaat grotendeels om goed onderhouden bedrijven met een gunstige ligging. Zij spelen over het algemeen in op actuele trends en kijken positief naar de toekomst. Er zijn weinig zogenaamde ‘zorgenkindjes’ of ‘achterblijvers’.Wel is er een grote groep ‘middenmoters’. Dat zijn bedrijven die het prima doen, maar die zich meer zouden kunnen onderscheiden om te kunnen blijven voldoen aan de wensen van de consument. Voor ongeveer een derde van de bedrijven in de dagrecreatie en twee derde van de bedrijven in de horeca is het bovendien (heel) moeilijk om aan personeel te komen. Ook hebben veel bedrijven te maken met de snel stijgende energielasten. Op het gebied van duurzaamheid valt ook nog winst te halen in deze sector.

Diversiteit van het aanbod

De diversiteit van het aanbod is bepaald aan de hand van de Leefstijlvinder, een doelgroepsegmentatie gebaseerd op waarden en karakterkenmerken van de consument. De Leefstijlvinder onderscheidt zeven doelgroepen, ook wel leefstijlen genoemd, met allemaal een eigen vrijetijdsprofiel. Per bedrijf is bepaald voor welke doelgroep(en) de accommodatie het meest aantrekkelijk is. In de grafieken hieronder zetten we vraag en aanbod tegen elkaar af op index. Dat betekent: een score boven de 100 duidt op relatief veel aanbod voor deze leefstijl ten opzichte van de vraag, een score onder de 100 duidt op relatief weinig aanbod voor deze leefstijl ten opzichte van de vraag. In de horeca zien we een redelijk divers aanbod. Wel is er relatief weinig aanbod voor avontuur-, stijl- en rustzoekers. Bij dagrecreatie in het aanbod minder divers. Daar zien we vooral veel aanbod voor harmoniezoekers en mist er aanbod voor stijl-, rust-, avontuur- en inzichtzoekers.

Kansen voor dagrecreatie

Vanuit het recreatiebehoefte-model is gekeken naar het aantal en het type dagrecreatieve voorzieningen in de Achterhoek. Op basis van dit model zien we dat de Achterhoek redelijk goed voorzien is van dagrecreatieve voorzieningen. In een groot deel van de dagrecreatieve sectoren zien we de toevoeging van nieuw aanbod als weinig
kansrijk. Concepten die in bepaalde delen van de Achterhoek nog wel kansrijk zijn, zijn sportieve voorzieningen zoals een klimbos of trampolinepark. Belangrijk is wel om hierbij op te merken, dat het geen uitgebreid haalbaarheidsonderzoek is. En met de juiste uitvoering kan een niet-kansrijk type voorziening wel degelijk succesvol worden.

Bekijk hier de factsheet van het onderzoek of vraag het uitgebreide rapport op bij Heleen Faber, via h.faber@achterhoek.nl