Gastvrijheid van nu in een karakteristiek pand

17-03-2022

Auteur: Achterhoek Toerisme

De mogelijkheden voor een bijzonder verblijf in de Achterhoek zijn de laatste tijd verder uitgebreid. Jeroen en Susanne Schreurs en Jos Betting verbouwden in respectievelijk Winterswijk en Bredevoort een karakteristiek pand tot hotel. Gasten genieten er van moderne faciliteiten in een monumentale entourage.

Vroeger kregen broer en zus Jeroen en Susanne Schreurs zelf les in het schoolgebouw in het centrum van Winterswijk. Eind vorig jaar openden ze er hotel Oldschool. Behalve de elf hotelkamers bevinden zich dertig woonappartementen in het pand. Hotelmanager Susanne: “We zijn nog bezig met het horecagedeelte dat aan de achterkant van het pand komt. Daar gaan we straks het ontbijt serveren. We hopen tegen de zomer helemaal klaar te zijn. Dan willen we ook een open dag organiseren. Want veel Winterswijkers staan te popelen om te zien hoe hun oude middelbare school er nu uitziet!”

Beleving

Jeroen en Susanne hebben ervoor gekozen om de geschiedenis van het pand zoveel mogelijk te benadrukken. Alle kamers hebben de naam van een schoolvak en zijn aan de hand van dat thema ingericht. Hoewel Oldschool zich op een brede doelgroep richt, merken ze dat het concept vooral mensen uit de generaties millennial en generatie Z
aanspreekt. Jeroen: “In 2020 wisten we met For-rest Glamp, natuurhotel voor de gestrande wereldreiziger, veel jongeren uit de Randstad te trekken. Dat hopen we ook te bereiken met Oldschool. Een hele uitdaging, want het zijn veel- eisende generaties als het gaat om esthetiek en beleving. Daarom hebben de kamers uitgerust met wellnessfaciliteiten en grote smart-tv’s. We geven onze gasten graag tips over de gave dingen die er in de Achterhoek te doen zijn. Onze eigen escaperoom ligt om de hoek en je kunt een klassieke Burton huren. Leuk om de Silo Art Tour mee te rijden.”

Geen verplichting

“Gasten krijgen toegang tot hun kamer via een digitale sleutel op hun smartphone. Ze hoeven dus niet te wachten bij de receptie om in- of uit te checken”, vertelt Susanne. “Een bewuste keuze: we willen hospitality bieden op momenten dat dat echt gewenst is en niet op momenten dat het voelt als een verplichting. Als straks het horecadeel klaar is, hopen we dat bewoners en gasten elkaar treffen in de lounge. Om te voorkomen dat het onpersoonlijk wordt, leg ik vaak een handgeschreven briefje in de kamer of stuur ik na aankomst een berichtje om de gasten welkom te heten.” Jeroen en Susanne zien veel meerwaarde in samenwerking met andere ondernemers. Om die reden zijn ze partner geworden van Achterhoek Toerisme en is een eerste fietsarrangement met Villa Wanrooij in Doetinchem al in de maak. Jeroen: “We barsten van de ideeën en gaan graag met andere ondernemers in gesprek!”

Statigheid benadrukken

Aan het marktplein in hartje Bredevoort bevindt zich De Heerlyckheid: een kleinschalig boetiekhotel met 21 kamers. Het hotel is gevestigd in het voormalige sanatorium Huize Sint Bernardus, een rijksmonument. Eigenaar Jos Betting: “Na aankoop van het pand hebben we vijf jaar verbouwd. We wilden de statigheid en historie van het pand benadrukken en hebben veel aandacht besteed aan de details. Mooi voorbeeld: de bogen boven de entree. Die waren na verschillende verbouwingen niet meer zichtbaar, maar zijn nu in oude staat teruggebracht.” Net als Jeroen en Susanne, heeft ook Jos een persoonlijke connectie met het gebouw waar hij nu eigenaar van is. “Ik heb altijd al iets met dit pand gehad. Als kind woonde ik twee huizen verderop en kwam ik hier als misdienaar over de vloer. Dus het was een geweldige kans om er een hotel van te maken.”

Terrastuin

In het voorjaar van 2020 opende het boetiekhotel zijn deuren. Jos: “Ons sterke punt is de goede service en klantgerichtheid. Zo lopen we altijd even mee naar de kamer als gasten arriveren. Ook onderscheiden we ons met onze goede keuken en onze geweldige terrastuin, die direct grenst aan het Vestingpark. Onze doelgroep is heel breed: we verwelkomen zowel zakelijke als particuliere gasten van alle leeftijden. Helaas hebben we vanwege corona amper voluit kunnen draaien. Maar dat maakt je ook creatief als ondernemer. We hebben bijvoorbeeld lockdownarrangementen ontwikkeld en veel ingezet op afhaal.”

Toekomstplannen

Via Achterhoek Toerisme is Jos betrokken bij de ontwikkeling van een gecombineerd Nederlands-Duits arrangement. Ook heeft hij vorig jaar meegedaan aan de campagne ‘Wild eten in de Achterhoek’. “We waren blij verrast dat ons meerdaagse wildarrangement zo populair was. Het is echt zo dat mensen speciaal voor het wild naar de Achterhoek komen. Dus dit jaar doen we zeker weer mee.” Plannen heeft Jos volop. “In de toekomst zou ik graag meer gebruikmaken van de mogelijkheden van onze tuin. Ik ben al bezig met de voorbereidingen voor een jazzfestival met verschillende podia. Maar de tuin leent zich ook perfect voor een zondagmatinee.”