Nieuw - Achterhoek Routes app en Interactieve Routemixers wijzen de weg door de Achterhoek.

31-03-2021

Auteur: Achterhoek Toerisme

Met ruim 3000 km aaneengesloten wandelnetwerk en 3200 km hoogwaardig fietsknooppuntennetwerk hoef je in de Achterhoek nooit te verdwalen. Maar welke route voert nu langs de kastelen en over de landgoederen, of juist door de historische stadjes en de Nationale landschappen. Hoe weet de wandelaar welke route in de buurt ligt en wat de lengte van deze route is. Achterhoek Toerisme geeft met de nieuwe Achterhoek Routes app en de Interactieve Routemixers bij de VVV Inspiratiepunten het antwoord op al deze vragen. 

Gratis Achterhoek Routes app

In de nieuwe app, die gratis in de app stores te downloaden is, vindt de gebruiker meer dan 250 routes op één plek. Aan de hand van filters en de zoekfunctie kan de route die aan alle wensen voldoet worden geselecteerd. Daarnaast worden met één klik de routes getoond die in de buurt liggen. Door op de route naar keuze te klikken wordt alle informatie over de route getoond, zoals afstand, duur, plaatsen waar de route doorheen komt en leuke tips voor onderweg. Ook kan de route worden opgeslagen als favoriet of gedownload worden voor offline gebruik.   

Binnenkort meer
De Achterhoek Routes app is nog volop in ontwikkeling. Zo wordt de app binnenkort verder uitgebreid met meer routes en bezienswaardigheden en functionaliteiten zoals gesproken navigatie en een online routeplanner. De turn by turn navigatie vertelt welke weg te volgen zodat de gebruiker zorgeloos op pad kan gaan en volop kan genieten van de omgeving. Met de online routeplanner wordt eenvoudig een eigen fiets- of wandelroute uitgestippeld. 

Interactieve Routemixers

Bij vijf VVV Inspiratiepunten zijn zogenoemde Routemixers in gebruik genomen. Via deze Routemixers kunnen bezoekers op een interactieve manier een eigen route samenstellen. De eerste vier Routemixers zijn geplaatst bij de VVV inspiratiepunten in Winterswijk, Groenlo, Zutphen, Lochem en Ulft.

De Routemixers hebben qua uiterlijk allemaal een andere uitstraling, passend bij het DNA van de omgeving. Zo heeft de Routemixer van Zutphen het thema Hanzestad, maar in Winterswijk staat het thema Nationaal Landschap centraal. Bij Ulft draait het om de maakindustrie en in Groenlo rondom de 80-jarige oorlog. De bezoeker maakt via diverse knoppen en hendels een aantal keuzes. Bijvoorbeeld of men wil wandelen of fietsen, welke afstand en welk thema. 

Na deze keuzes gaat op een touchscreen een carrousel lopen, waarin diverse routes voorbij komen. De carrousel stopt bij een route, die past bij de voorkeuren zoals die door de bezoeker zijn ingegeven. Zo krijgt men een route op maat met uitgebreidere informatie, zoals een omschrijving van de route, een kaart met bezienswaardigheden onderweg, foto’s en de knooppuntennummers. Via een QR code kan de route op de mobiel worden overgezet.

Achterhoek Toerisme

Het routebureau van Achterhoek Toerisme houdt zich bezig met de toeristische infrastructuren in de regio. Ze beheren het fietsknooppuntennetwerk en het wandelkeuzenetwerk en dragen hiermee bij aan een optimale beleving voor gast en inwoner. Met de digitalisering van het route aanbod wordt de recreant bediend in de zoektocht naar een mooie tocht door de regio.

Manuel Hezeman, directeur van Achterhoek Toerisme over de ontwikkelingen. “De bezoeker van vandaag de dag is steeds meer op zoek naar beleving en maatwerk. Fietsen en wandelen blijven daarbij ongekend populair. Door deze ontwikkelingen op het gebied van routebeleving combineren we die twee met elkaar en willen we stimuleren dat bezoekers meer of andere dingen gaan doen dat ze van plan waren. Zo blijven we bezoekers verrassen en brengen ze op nieuwe ideeën. Daarmee willen we de waardering voor onze prachtige regio verhogen.”

De Achterhoek Routes app en de Routemixers zijn gerealiseerd door Achterhoek Toerisme met een financiële bijdrage van de Provincie Gelderland.