Steunpakket voor noodlijdende Gelders toeristische sector

19-06-2020

Auteur: Provincie Gelderland

Provincie Gelderland maakt € 4,6 miljoen vrij voor de ondersteuning van toerisme en recreatie. De sector is hard getroffen door de COVID-19-maatregelen. Het steunpakket kwam tot stand na overleg met de branche zelf.

De coronacrisis heeft enorme financiële consequenties voor het Gelders toerisme. Ondanks het mooie voorjaar kon de sector niet, weinig of slechts een alternatieve vorm van gastvrijheid bieden. Veel toeristische ondernemers verdienen juist in deze maanden hun geld, en dat was nu niet mogelijk.

Taskforce Toerisme en Recreatie

Al vrij snel is op verzoek van de recreatiesector de Taskforce Toerisme en Recreatie opgestart. Een overlegorgaan waaraan gedeputeerde Peter van ’t Hoog, ambtenaren en Gastvrij Gelderland deelnemen. Namens Gastvrij Gelderland waren onder meer Koninklijke Horeca Nederland, HISWA-RECRON, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen vertegenwoordigd in de Taskforce. De toeristische gesprekspartners kwamen met veel ideeën voor de ondersteuning van de sector. Na de realisatie van het steunpakket is de Taskforce beëindigd. We gaan nu verder met de reguliere overleggen met onze partners.

Ondersteuningsmaatregelen voor de overbruggingsperiode

De hulp is onderdeel van een breed provinciaal pakket aan COVID-19-steunmaatregelen. De financiële bijdrage in dit pakket voor het Gelders toerisme, is bestemd voor de zogeheten overbruggingsperiode binnen de crisis. Het sluit aan bij de uitvoeringsagenda; de provinciale toeristische plannen die met name na de zomer in werking zullen gaan. De financiële steun voor toerisme heeft verschillende elementen, bijvoorbeeld ondersteuningsregelingen voor ondernemers.

Aanvullingen op Uitvoeringsagenda 2020-2021

In de aangepaste Uitvoeringsagenda ziet u welke aanvullende acties er zijn. Toerisme-gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Ik ben blij met de realisatie van dit steunpakket met de input van Gastvrij Gelderland. De branche is heel hard aan het werk gegaan. Ik hoop dat de ondersteuning bijdraagt aan een betere toekomst van de Gelderse toeristische sector.” Ook de voorzitter van Gastvrij Gelderland Ivo Gelsing onderstreept het belang van het steunpakket. ”Ik ben blij met de ondersteuning door en samenwerking met de provincie in deze voor de sector zware tijden. Belangrijk om de ondernemers in de vrijetijdssector en de cultuur en erfgoedsector een steun in de rug te geven”. De provincie wil de steunmaatregelen voor de toeristische sector in augustus 2020 in laten gaan.