Ype Koopmans – artistiek directeur Museum More

01-06-2017

Auteur: Achterhoek Toerisme

Met Museum MORE kreeg de Achterhoek er twee jaar geleden een grote culturele publiekstrekker bij. Artistiek directeur Ype Koopmans over de keuze voor de Achterhoek en waarom deze keuze zo goed heeft uitgepakt.

More over MORE
Museum MORE is het grootste museum voor modern realisme. De kern van de collectie bestaat uit de kunstcollectie van Hans Melchers. Naast de eigen collectie zijn er voortdurend wisseltentoonstellingen die het rijke spectrum van realistische kunst laten zien. Het museum is gevestigd in een prachtig pand in het centrum van Gorssel, ontworpen door architect Hans van Heeswijk. De dependance in Kasteel Ruurlo opent op 27 juni haar deuren.

Over Ype
Als artistiek directeur is Ype Koopmans (1955) verantwoordelijk voor het artistiek beleid van Museum MORE. Samen met de conservator en gastconservatoren stelt hij tentoonstellingen samen. Hij geeft ook lezingen en presentaties over de collectie van het museum en is betrokken bij het aankopen en (uit)lenen van werken. Koopmans studeerde kunstgeschiedenis en museologie aan de Universiteit Leiden. In het verleden was hij onder andere hoogleraar kunstgeschiedenis bij de Open Universiteit en curator bij het Museum voor Moderne Kunst Arnhem.

In 2015 opende Museum MORE zijn deuren in het Gelderse dorp Gorssel. Best gedurfd, om zo’n relatief groot museum in een klein dorp in de Achterhoek te vestigen. Vanwaar die keuze? Ype Koopmans: “Dat heeft alles te maken met Hans Melchers, de eigenaar van het museum en de collectie. Hij heeft gedurende lange tijd gewoond in de Achterhoek en wilde iets terugdoen voor de regio. Hij heeft zelf de perfecte locatie gevonden, op de plek van het oude stadhuis van Gorssel. Deze zomer openen we onze tweede vestiging in Huize Ruurlo. Op dat kasteel was de heer Melchers als kind al verliefd.”

Wens uitgekomen
De wens van Hans Melchers, iets terugdoen voor de Achterhoek, is ook economisch gezien uitgekomen. Bij opening van het museum waren er enkele bed & breakfasts in Gorssel, inmiddels zijn dat er veertien. De winkeliers melden een omzetstijging van 30 procent. Ype: “We merken dat veel bezoekers speciaal voor MORE naar deze regio komen. Vorig jaar mochten we meer dan 100.000 bezoekers verwelkomen en de verwachting is dat we daar dit jaar overheen gaan. Van die bezoekers komt 35 procent uit de Achterhoek en 65 procent uit de rest van Nederland; vooral uit de Randstad, maar ook uit dichterbij gelegen steden als Arnhem, Zutphen en Deventer.”

Drukke zomer
Veel westerlingen vinden het museum wel wat ver weg. “Typisch Nederlands! Vanuit de Randstad rijd je in iets meer dan een uur naar Gorssel. In het buitenland vinden ze dat een klein eindje”, aldus Ype. Maar uiteindelijk heeft vestiging in de Achterhoek voor MORE meer voordelen dan nadelen. “Normaal gesproken moeten musea het vooral van het winterseizoen hebben. Maar voor ons is de zomer juist de drukste periode. En dat hebben we puur aan het toerisme te danken. De Achterhoek is gewoon een heel aantrekkelijke regio om je te vestigen, met al het natuurschoon en de prachtige kastelen.”

Profiteren van bekendheid 
Toch kan het museale aanbod van de Achterhoek wel wat meer bekendheid gebruiken. Daarom is Museum MORE aangesloten bij ‘Musea in de Achterhoek’. Ype: “We doen hieraan mee omdat we, ook weer in de geest van Hans Melchers, graag iets terugdoen voor de regio. Als grootste museum kunnen we vaak de voortrekkersrol op ons nemen. Maar aan de andere kant levert deelname ons zelf ook heel veel op. De Achterhoek is nog steeds niet bij iedereen voldoende bekend en wij profiteren ervan als die bekendheid groeit. De Achterhoek heeft voor kunstliefhebbers gewoon heel veel te bieden. Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenberg, Musea Zutphen in Zutphen, Lalique Museum in Doesburg en Villa Mondriaan in Winterswijk zijn voorbeelden die er wat mij betreft uitspringen.”

Klapper
Maar ook Museum MORE zelf heeft in de nabije toekomst veel moois in petto. Ype kan alvast onthullen dat er begin volgend jaar een echte klapper op het programma staat: “We openen dan een tentoonstelling over het werk van vier realistische kunstenaars: Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel. De tentoonstelling toont de ontwikkelingen van generatie op generatie. Door telkens nieuwe tentoonstellingen samen te stellen, hopen we dat we ook de komende jaren de liefhebbers van modern realisme naar de Achterhoek weten te trekken.”