Toeristische kaart en brochure brengt inwoner en gast dichter bij de kastelen

17-05-2024

Auteur: Stichting Achterhoek Toerisme

Vandaag vond de overhandiging plaats van de nieuwe toeristische kaart met Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen in Gelderland en een brochure met Achterhoekse kastelen en fietsroutes en een autoroute langs deze prachtige locaties in de Achterhoek. De bijeenkomst is gelijk de feestelijke opening van de Dag van het Kasteel in Gelderland.

Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen in het vizier

De bijeenkomst is georganiseerd in het kader van het provinciale programma ‘Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen in het vizier’. Binnen dit programma bundelen de deelnemende kastelen, gemeenten, provincie en toeristische marketingorganisaties TVAN en Achterhoek Toerisme de krachten om de zichtbaarheid van de kastelen te vergroten en het aanbod in de provincie beter bekend te maken.

Onderdeel van het programma zijn de uitgifte van de Gelderse kaart, met hierop 22 kastelen uitgelicht, samen met fiets- en wandelroutes. In de Achterhoek is deze week de brochure verschenen met meer informatie en inspiratie over de Achterhoekse kastelen en buitenplaatsen en verbindt ze door middel van vijf fietsroutes en een autoroute.

Toespraken en overhandiging

Tijdens de bijeenkomst gaf Gedeputeerde Peter Drenth toelichting op het belang van kastelen en buitenplaatsen in de provincie Gelderland. Hij benadrukte hoe deze historische locaties bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed en het stimuleren van toerisme in de regio. "Kastelen en buitenplaatsen zijn niet alleen prachtige monumenten, maar ook belangrijke dragers van onze geschiedenis en identiteit," aldus Drenth.

Wethouder Henk Bulten, tevens voorzitter van het bestuur van Achterhoek Toerisme en voorzitter van het portefeuillehouders overleg vrijetijdseconomie, sprak over het specifieke belang van deze monumenten voor de Achterhoek. Hij benadrukte de betrokkenheid van de provincie bij het behoud en de promotie van deze historische plekken. "De kastelen en buitenplaatsen in de Achterhoek zijn cruciaal voor het toerisme en de vrijetijdseconomie. Ze bieden een unieke beleving die bezoekers trekt en de lokale economie versterkt," zei Bulten.

Dag van het kasteel

Dat de bijeenkomst vandaag is georganiseerd is geen toeval. Het komende weekend staan in Nederland de Kastelen extra in de schijnwerpers tijdens de Dag van het Kasteel. Een reeks evenementen brengt het culturele en historische belang van kastelen en buitenplaatsen in Nederland onder de aandacht. In de Achterhoek is een overzicht van activiteiten te vinden op achterhoek.nl/kastelen  

De bijeenkomst bij Kasteel Hackfort vormde een indrukwekkende start van het weekend en benadrukte het belang van samenwerking tussen overheid, musea en erfgoedorganisaties om ons culturele erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Foto: Gedeputeerde Peter Drenth en wethouder Henk Bulten ontvangen de nieuwe kaart en brochure van Marcella de Vos bij Kasteel Hackfort.