
Kennisupdate over de vrijetijdssector
12-05-2025
ABN AMRO publiceerde onlangs de nieuwste editie van de rapportage De Stand van Leisure – mei 2025. In deze analyse worden de economische ontwikkelingen én de trends binnen de vrijetijdssector in kaart gebracht. We zetten de belangrijkste inzichten voor je op een rij.
Let op: het gaat om landelijke cijfers, dus deze zeggen niet direct iets over Gelderland of de Achterhoek.
Economische context: onzekerheid en voorzichtigheid
De wereldwijde spanningen, handelsbeperkingen en politieke onrust zorgen voor een lichte bijstelling van de groeiverwachting voor de Nederlandse economie. ABN AMRO verwacht voor 2025 een groei van 1,4%. Daarnaast:
- De werkloosheid stijgt licht en de krapte op de arbeidsmarkt neemt af.
- Het consumentenvertrouwen neemt verder af en ook daalt de koopbereidheid van consumenten.
De economische vooruitzichten blijven onzeker, vooral met de snelle politieke en economische ontwikkelingen in de wereld. De Nederlandse consument lijkt deze ontwikkelig voorzichtig af te wachten wat een remmend effect kan hebben op de uitgaven.
Sectorontwikkelingen: een gemengd beeld
Binnen de vrijetijdssector zijn de signalen verdeeld:
- Het ondernemersvertrouwen in de horeca stijgt voorzichtig, maar blijft negatief door aanhoudende personeelstekorten en hoge kosten.
- Het aantal faillissementen in de vrijetijdssector is over het algemeen iets gedaald, al ligt het bij de deelsector logiesverstrekking juist iets hoger dan vorig jaar (met name hotels).
- De omzet in de horeca stijgt met 1%, terwijl logiesverstrekkers een daling van 2% noteren.
- Binnenlandse overnachtingen daalden in januari en februari met 5% t.o.v. 2024; bij vakantieparken zelfs met 12% (maar nog altijd 23% hoger dan in 2019).
- Op 1 januari 2026 zal het Btw-tarief op overnachtingen bij hotels en vakantieparken stijgen van 6% naar 21%. Deze verhoging baart hen veel zorgen.
Het lijkt erop dat de vrijetijdssector de gestegen kosten langzaam onder controle begint te krijgen. Tegelijk zien we bij logies wel lichte dalingen. De cijfers gaan echter over januari en februari, wat buiten het hoogseizoen ligt. Het zegt dus nog weinig over de jaarresultaten. Als we kijken naar de eerder afgegeven prognoses van het NBTC over 2025, ligt een verdere daling niet in de lijn van verwachtingen. Vooral met de spanningen in de wereld, staan sommige Nederlanders langer stil bij hun keuze voor een vakantiebestemming.
Arbeidsmarkt: personeelstekort blijft een aandachtspunt
Vooral de horeca heeft nog steeds te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal openstaande vacatures daalt wel, maar door vergrijzing verwacht ABN AMRO weinig verdere verlichting. Ondernemers worden door ABN AMRO geadviseerd om te investeren in automatisering en het behoud van personeel.
Inzoomen: rooskleurige verwachtingen van de campings
ABN AMRO heeft ook specifek gekeken naan de ontwikkelingen en verwachtingen voor campings. Hieruit komt naar voren dat:
- Voor 2025 een 3% groei in het aantal overnachtingen wordt verwacht.
- Een kwart van de overnachtingen komt van Duitse gasten.
- Het siezoen langer wordt, door een verschuiving van de overnachtingen naar de schouder- en lage seizoenen. Dit komt mede door:
- Klimaatverandering
- Populairiteit van campers, welke minder gevoel zijn voor kou en regen
- Verruimde openingstijden van campings
- Toenemend aanbod in luxe en comfort
- Flexibiliteit loont: campings die inspelen op annuleringsmogelijkheden, vrije aankomst- en vertrekdagen en vroegtijdig boeken, vergroten hun kans op groei.
- Prijzen voor kampeerplaatsen stijgen in vergelijkbaar tempo als voorgaande jaren.
De campingsector laat een stabiele en positieve lijn zien. In combinatie met het feit dat zij buiten de btw-verhoging vallen, kan kamperen een aantrekkelijker alternatief worden voor andere vormen van logies. Tegelijk blijven uitdagingen bestaan: stijgende kosten, veranderende verwachtingen van gasten en personeelstekorten vragen nog steeds om aandacht.
Meer lezen?
In de rapportage van ABN AMRO staan nog veel meer interessante inzichten en figuren. Bekijk hier: de rapportage.