Wild eten in de Achterhoek – Niets biologischer dan wild

10-10-2022

Auteur: Stichting Achterhoek Toerisme

Doetinchem, 10 oktober 2022 - Het wildseizoen is weer geopend! Al 42 jaar werken de Achterhoekse wildrestaurants samen om te laten zien dat je in de Achterhoek moet zijn voor deze culinaire traditie. Op maandag 10 oktober is het wildseizoen traditioneel geopend bij Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem. De opening onder ‘muzikale’ begeleiding van de Jachthoornblazers ‘De Keilers’ is verricht door wethouder Henk Bulten van de gemeente Doetinchem met de traditie van het hijsen van de wildvlag. 

Ingrediënten uit eigen regio 

Tijdens de opening van het wildseizoen gingen Bjorn Massop, chef van Villa Ruimzicht en bekroond met een Michelin Green star, in gesprek met zijn oud-leermeester en topchef Theus de Kok. Thema’s als duurzaamheid, wildpluk en vierkantsverwaarding krijgen steeds meer aandacht. “Voedsel hoeft niet de hele wereld over te reizen. Tijdens het wildseizoen zijn er in eigen regio vele ingrediënten verkrijgbaar, door de veelzijdigheid en diversiteit in de natuur. Denk aan kruiden, paddenstoelen en het wild dat op dat moment beschikbaar is. Plus de producten die door boeren zijn gemaakt, die van deze streek houden en zuinig omgaan met hun grond”, aldus Bjorn Massop. 

Achterhoeks wild - Verantwoord vlees

Toezichthouders bezoeken het gebied van de wildbeheereenheid - waar zij toezicht op houden - het hele jaar door en volgen het wildaantal nauwkeurig. Faunabeheer Gelderland stelt jaarlijks vast hoeveel reeën per gebied geschoten moeten worden. Vanaf half oktober mag er gecontroleerd gejaagd worden op duif, fazant, haas, konijn en eend.

Jagers zoals Bennie Jolink en Cees de Dreu lopen vaker zonder dan met jachtgeweer door het bos en over akkers. “Het jagen is zeker niet vrijblijvend”, legt Cees uit. “Aan het begin van het jachtseizoen krijg ik te horen dat ik bijvoorbeeld zeven bokken en acht geiten moet schieten in mijn gebied. Dit gebeurt op basis van tellingen. Dankzij de kennis van de jagers weten ze welk dier ze zullen schieten. “Voorafgaand aan de jacht bespreek je dat eerst met elkaar. De bok met het afgebroken gewei, een vermagerde geit, dat zijn de dieren waar we op jagen.” “Op een fazantenhen schiet ik trouwens nooit”, zegt Bennie stellig. “Daar neem ik mijn hoed voor af. Net als de eerste haas, ook die laat je lopen. Eerst maar kijken of er nog meer zijn.” 

Bennie kan zich in de zomer al verheugen op de fazant met zuurkool die zijn vrouw voortreffelijk klaar maakt. Cees houdt een andere traditie in ere; aan het begin van het jachtseizoen eet hij samen met zijn echtgenote hazenpeper in een Achterhoeks restaurant.

Nieuwe deelnemers en van wild naar wild 

De Achterhoekse wildrestaurants serveren vanaf deze week smaakvolle wildgerechten. De diversiteit is groot en elke kok heeft zijn eigen specialiteit. Zo zijn er aantrekkelijke een- of meerdaagse arrangementen. Elk jaar sluiten er weer nieuwe restaurants aan, waardoor er nu 31 restaurants deelnemen dit seizoen. Dit jaar zijn dat Restaurant Karels in Braamt, Restaurant Kruidt in Lichtenvoorde en de Roode Leeuw in Terborg. Ook nieuw dit jaar zijn de van wild naar wild arrangementen. Kun je niet kiezen tussen verschillende locaties of kun je er geen genoeg van krijgen? Boek dan een van wild naar wild arrangement. Een compleet verzorgd arrangement waarbij meerdere wildadressen gebundeld zijn in één arrangement.

Nieuwsgierig geworden?

Informatie over de restaurants die vanaf half oktober de heerlijkste wildgerechten serveren vind je op wildetenindeachterhoek.nl. Hier bestel je ook het wildmagazine voor thuis.